Srbija i Kosovo u političkom trokutu rješavanja problema s preregistracijom vozila

Za Srbiju su prihvatljive statusno neutralne tablice, obilježene samo KS (Kosovo), dok su Kosovu prihvatljive samo tablice s oznakom RKS (Republika Kosovo).

Spor o tablicama izazvao je unazad nekoliko mjeseci napetosti i blokade cesta i graničnih prijelaza na sjeveru Kosova, većinski nastanjenom Srbima (Anadolija)

Srbija vjeruje da bi vodeće zapadne zemlje mogle utjecati na odluku vlasti na Kosovu da odustanu od produženja roka za preregistriranje tablica koji ističe koncem oktobra, ali je istovremeno svjesna da Kosovo sa zapada ima podršku u svojim nakanama.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je, nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, da je Kvinta (SAD, Velika Britanija, Italija, Njemačka i Francuska) usuglasila stajalište da je kosovska akcija o preregistraciji registarskih tablica legitimna, ali da je problem u vremenu i metodama.

Vučić, pak drži kako je “notorna laž” da je odluka Prištine o preregistraciji vozila legitimna i legalna, unatoč tome što to zastupaju EU i zemlje Kvinte.

“To zna i (specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav) Lajčak i mnogi drugi, ali svaka njihova odluka, koja je potvrda državnosti Kosova i nezavisnosti Kosova, uvijek će naići na podršku Kvinte”, rekao je Vučić.

Za Srbiju su, prema njegovim riječima, prihvatljive statusno neutralne tablice, obilježene samo KS (Kosovo), dok kosovska strana neće za to ni čuti i za nju su prihvatljive samo tablice s oznakom RKS (Republika Kosovo).

Kosovski premijer Albin Kurti je izjavio da zamjena registarskih pločica i upotreba onih s oznakom RSK (Republika Kosovo) počinje 1. novembra i da odlaganja više neće biti, iako su SAD i EU pozvale prištinske vlasti da taj proces odlože za 10 mjeseci.

Američki ambasador u Beogradu Christopher Hill poručio je da su ga razočarale i zabrinule odluke premijera Kosova da, unatoč pozivima SAD-a, EU-a i Kvinte, ne produži rok za preregistraciju vozila koja su dosad nosila srpske tablice.

Srbija zamjenu tablica vidi kao nelegalan i nelegitiman potez suprotan dosadašnjim sporazumima dvije strane, dok Kosovo insistira da je ta mjera recipročna odlukama srpskih vlasti koje ne priznaju sadašnje tablice s oznakom KS.

Fon der Layen: Ispunjeni uvjeti za viznu liberalizaciju na Kosovu

Spor o tablicama izazvao je unazad nekoliko mjeseci napetosti i blokade cesta i graničnih prijelaza na sjeveru Kosova, većinski nastanjenom Srbima, uz istodobne pokušaje kosovskih vlasti da pojačanim angažiranjem policije osiguraju primjenu odluke o preregistraciji.

„Vlada Sjedinjenih Američkih Država je, zajedno sa svojim međunarodnim partnerima, u više navrata tražila od Vlade Kosova da produži razdoblje implementacije preregistracije vozila. Razočarani smo i zabrinuti zbog odbijanja Vlade Kosova da prihvati zahtjeve i savjete svojih najbližih međunarodnih partnera po tom pitanju“, rekao je u četvrtak Hill beogradskim medijima.

Glasnogovornik EU-a Peter Stano izjavio je u četvrtak u Briselu, komentirajući proces preregistracije vozila na Kosovu, da je “od iznimne važnosti da se spriječe bilo kakvi potezi koji bi doveli do jačanja napetosti”.

U Beogradu se, kako podsjeća Hina, u petak očekuje posjeta predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Layen, koja se u četvrtak u Prištini sastala s najvišim kosovskim dužnosnicima i istaknula da će Kosovo imati podršku na putu eurointegracija, ocijenivši da je Priština napravila velik napredak i da je posvećena evropskom putu.

Fon der Layen je potvrdila da su ispunjeni svi uvjeti za liberalizaciju viznog režima Kosovo, istaknuvši da Evropsko vijeće u to mora biti uvjereno.

Srbijanski predsjednik, koji se u četvrtak sastao s predstavnicima Srba s Kosova, rekao je novinarima kako očekuje da Kosovo idućih sedam dana uđe u proceduru za prijem u Vijeće Evrope.

Istovremeno, Vučić je izjavio i da je “veoma saglasan” da Kosovo dobije bezvizni režim s EU-om.

“Uvijek i u svakom trenutku ću to podržati, kao što sam svaki put to i činio. Iz mnogo razloga, ne želim objašnjavati”, rekao je Vučić novinarima nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Izvor: Agencije