Evropski istražitelji nisu potvrdili ni demantovali istragu u Vijeću za regionalnu saradnju

Prema pisanju podgoričkog lista ‘Vijesti’, Vijeće za regionalnu saradnju u Sarajevu je pod istragom Evropske kancelarije za borbu protiv prevara.

Na čelu RCC-a od januara 2019. godine je bivša albanska političarka Majlinda Bregu (Arhiva)

Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) nazvalo je nagađanjima i izmišljotinama medijske napise o navodnoj istrazi Evropske kancelarije za borbu protiv prevara (OLAF) u prostorijama Vijeća u Sarajevu, zbog namještanja poslova albanskoj firmi, dok OLAF nije mogao ni potvrditi ni demantirate te napise.
OLAF je nadležan da istražuje nezakonitosti koje pogađaju finansijske interese Evropske unije, uključujući i vanjsku pomoć.

Prema pisanju podgoričkog lista Vijesti, istražitelji Evropske kancelarije za borbu protiv prevara ušli su u prostorije Sekretarijata Vijeća za regionalnu saradnju u Sarajevu, u sklopu istrage navodnog namještanja tendera i sumnji u druge nepravilnosti u radu izvršnog organa ove međunarodne organizacije, pozivajući se na dokumente i diplomatske izvore, koji su govorili pod uslovom anonimnosti.

U jednom od spornih tendera za konsultantske usluge, prema istom listu, navodno je iz menadžmenta sekretarijata RCC – na čijem je čelu od januara 2019. godine bivša albanska političarka Majlinda Bregu – naloženo da se ugovor dodijeli kompaniji iz Albanije koja nije prošla rangiranje interne komisije, a ne jednoj od dvije firme iz drugih država regije koje su ispunjavale uslove.

RCC pomaže Jugoistoku Evrope

RCC je službeno osnovan 2008. godine, kao nasljednik Pakta stabilnosti za Jugoistočnu Evropu, i podržava euroatlantske integracije te regije koja je pod sve većim utjecajem Rusije i drugih sila, oponenata Zapada. Sastoji se od 45 zemalja, organizacija i međunarodnih finansijskih institucija. Vijeće ima sjedište u Sarajevu.

RCC ulaže milione eura novca poreskih obveznika Evropske unije u ekonomski i socijalni razvoj Jugoistočne Evrope; u njenu energetiku, infrastrukturu, pravosuđe i unutrašnje poslove. Smanjenje cijena roaminga između šest zemalja Zapadnog Balkana od 1. jula 2021. godine među posljednjim su značajnim RCC-ovim projektima u regiji, dok je u toku i proces smanjena cijena telefonskih poziva između zemalja Zapadnog Balkana i EU-a.

Tanja Miščević, zamjenica RCC-ove čelnice Majlinde Bregu, izabrana je u srijedu za srbijansku ministricu za evropske integracije, u novoj vladi premijerke Ane Brnabić.

Al Jazeera nije odmah dobila komentar iz ureda RCC-a u Sarajevu o navodnoj OLAF-ovoj istrazi, dok je vijest na službenoj web stranici RCC-a označena kao lažna.

OLAF-ov ured za medije rekao je Al Jazeeri da OLAF obično ne daje komentare o slučajevima koje tretira ili ne tretira. Svrha je zaštita povjerljivosti svih mogućih istraga i mogućih sudskih postupaka koji iz toga proizlaze.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada