Von der Leyen stigla u Skoplje na turneju po Zapadnom Balkanu

Cilj posjete predsjednice Evropske komisije Zapadnom Balkanu je naglasiti važnost koju EU pridaje odnosima sa tom regijom, rekao je glasnogovornik komisije.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen stigla je večeras avionom u Skoplje, gdje počinje turneju po zemljama Zapadnog Balkana (EPA)

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen stigla je večeras avionom u Skoplje, gdje počinje turneju po zemljama Zapadnog Balkana.

“Predsjednica Evropske komisije Von der Leyen i evropska komesarka za unutrašnje poslove Ylva Johansson imaju dobre vijesti i dobar povod za današnju posjetu našoj zemlji. Dobrodošle!”, napisao je na društvenoj mreži Facebook vicepremijer Sjeverne Makedonije za evropska pitanja Bojan Maričić.

Predsjednica Evropske komisije dolazi nekoliko dana nakon objave godišnjih izvještaja o napretku zemalja Zapadnog Balkana ka Uniji.

Strateška važnost za EU i Zapadni Balkana

Cilj turneje je “naglasiti važnost koju EU pridaje odnosima sa Zapadnim Balkanom i evropskoj persepektivi toga područja”, rekao je ranije glasnogovornik Komisije Eric Mamer.

Tokom posjete von der Leyen će  izraziti solidarnost sa zemljama u regiji i spremnost na saradnju u suočavanju sa zajedničkim izazovima, uključujući i u svjetlu ruske agresije u Ukrajini, dodao je Mamer.

Von der Leyen počinje turneju u srijedu u Sjevernoj Makedoniji, u četvrtak će boraviti na Kosovu i Albaniji, a u petak u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Turneju završava u subotu posjetom Crnoj Gori.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel prethodno je objavio da će se 6. decembra u Tirani održati samit zemalja Zapadnog Balkana i država članica Evropske unije.

EU i Zapadni Balkan trebaju jedni druge”, rekao je Michel na Twitteru.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada