Optužnica USKOK-a protiv bivših hrvatskih ministara

U dva kraka istrage pokrenute zbog navodnih nezakonitosti s dodjelom poticaja uz četvero bivših ministara optužene su još četiri osobe.

Horvat je jedini u ovom slučaju bio 10 dana u istražnom zatvoru (Pixsell)

Hrvatski Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) je podigao optužnicu protiv četvorice bivših ministara – Darka Horvata, Borisa Miloševića, Tomislava Tolušića i Josipa Aladrovića te još četvero osumnjičenih u dva kraka istrage pokrenute zbog navodnih nezakonitosti s dodjelom poticaja.

Uz četvoricu bivših ministara, kako se neslužbeno doznaje, optuženi su Horvatova pomoćnica Ana Mandac, bivši državni sekretar Ministarstva regionalnog razvoja Velimir Žunac, direktorica uprave za potpomognuta područja Katica Mišković te gradonačelnik Županje Damir Juzbašić, prenosi Hina.

Tužiteljstvo je priopćilo da se osmero okrivljenika tereti za zloupotrebe položaja i ovlasti, poticanja i pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti, trgovanja uticanjem te pomaganja u trgovanju utiecajem.

USKOK je precizirao kako se Horvatu stavlja na teret da je kao ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, od novembra do kraja decembra 2018, zadužio svoju pomoćnicu Anu Mandac za provedbu Programa „Razvoj malog i srednjeg poduzetništva i obrta na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina“ dodijelio 2,65 milijuna kuna (350.000 eura) bespovratnih sredstava “gospodarskim subjektima” za koje je bio lično zainteresiran ili na poticanje Tolušića, Žunca, Mišković i Miloševića.

Mandac je pritom, dodaje Uskok, po Horvatovim nalozima i zahtjevima Tolušića, Žunca, Mišković i Miloševića te trećih neutvrđenih osoba sačinila tablicu s iznosima bespovratnih sredstava i gospodarskih subjekata kojima se ta sredstva dodjeljuju, a potom i naložila stručnim službama da osiguraju potpisivanje ugovora o isplati poticaja.

Poticaji dodjeljivani ‘po babi i stričevima’

Horvata tereti Uskokova optužnica i da je od siječnja 2018. do travnja 2019., koristeći autoritet ministra, a ranije i saborskog zastupnika, posredstvom Ane Mandac zatražio od tadašnjeg ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) Josipa Aladrovića da pogoduje u zapošljavanju određene kandidatkinje u HZMO-u.

Aladrović je, ističe USKOK, to i učinio na način da je posredstvom Mandac dostavio kandidatkinji zadatke koji će biti postavljeni na testiranju na javnom natječaju, čime joj je omogućio prednost pred ostalim kandidatima. Kandidatkinja je nakon toga ušla u krug odabranih kandidata te je HZMO s njom sklopio ugovor o radu na određeno vrijeme.

Prema Uskokovoj optužnici, Aladrović je na isti način omogućio toj kandidatkinji prednost pred ostalim kandidatima na javnom natječaju za zasnivanje radnog odnosa na neodređeno vrijeme te je HZMO na kraju s njom sklopio ugovor o radu na neodređeno vrijeme. Prema pisanju medija, riječ je o Lidiji Sinković čiji je otac Horvatov prijatelj.

Anu Mandac se tereti i da je na Juzbašićev zahtjev zatražila od Aladrovića da pogoduje još jednoj kandidatkinji u cilju njezinog zapošljavanja u HZMO-u, što je Aladrović i učnio dostavivši kandidatkinji zadatke koji će biti postavljeni na testiranju.

Nakon što je kandidatkinja ostvarila maksimalan broj bodova, HZMO je s njom sklopio ugovor o radu na neodređeno vrijeme. Mediji su ranije pisali da je riječ o Petri Periši.

Nakon pokretanja Horvat je uhapšen kao prvi ministar na dužnosti, a Aladrović i Milošević su neko vrijeme ostali na ministarskim funkcijama što je bio prvi slučaj da su pod istragom dvojica vladinih članova, a razriješeni su krajem aprila.

Horvat je, kako se neslužbeno doznaje, uhapšen nakon što je njegova bivša pomoćnica Mandac, ranije osumnjičena u aferi Vjetroelektrane, pred USKOK-om posvjedočila da su se sporni poticaji dodjeljivani “po babi i stričevima”.

Kazala je navodno i da su ih stručne službe upozorile da je dodjela novca mimo kriterija protivna zakonu. Horvat, međutim, tvrdi da je samo potpisivao dokumente koje mu je donosila Mandac.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada