U Banjoj Luci skup Dodikovih pristalica zbog ponovljenog brojanja glasova

Čelnik SNSD-a Milorad Dodik optužio je opoziciju i međunarodnu zajednicu da uz pomoć Centralne izborne komisije žele stvoriti haos i nestabilnost u bh. entitetu RS.

U Banjoj Luci traje skup u organizaciji SNSD-a Milorada Dodika i koalicionih partnera, zbog ponovnog brojanja glasova za predsjednika i potpredsjednike entiteta Republika Srpska (Anadolija)

U Banjoj Luci traje skup u organizaciji Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika i koalicionih partnera.

Razlog je ponovno brojanje glasova za predsjednika i potpredsjednike entiteta Republika Srpska.

Dodik je ranije poručio da će miting pokazati spremnost ljudi da brane slobodne izbore u RS-u.

Optužio je opoziciju i međunarodnu zajednicu da uz pomoć Centralne izborne komisije žele da stvore haos i nestabilnost u tom bh. entitetu.

Dodik je u izbornoj noći proglasio pobjedu za predsjednika RS-a, nakon što je CIK objavio da ima prednost od gotovo 30.000 glasova u odnosu na kandidatkinju opozicije Jelenu Trivić.

Pobjedu je proglasila i Trivić, koja tvrdi da su joj glasovi pokradeni.

Nakon žalbi opozicije, Centralna izborna komisija naredila je ponovno brojanje glasova za ovaj nivo vlasti, dok su istovremeno zbog sumnje na izborne prevare inspektori Državne agencije za istrage i zaštitu i tužioci Tužilaštva BiH ušli u centar za brojanje glasova u Sarajevu.

Centralna izborna komisija BiH podnijela je Tužilaštvu prijavu nakon što je pronađeno 37 falsifikovanih glasačkih listića na dva biračka mjesta u Brčko distriktu.

Ranije su prijeve podnijeli zbog pronađenih falsifikovanih glasačkih listića u Bratuncu i Šekovićima.

Izvor: Al Jazeera