Samit u Prištini: Države Zapadnog Balkana za cilj imaju uključenje u EU

Zemlje Zapadnog Balkana moraju rješavati regionalne sukobe i olakšati reforme, rekao je urednik The Economista, organizatora samita.

Na Samitu učestvuju visoki zvaničnici Evropske unije i SAD-a, šefovi država iz regiona, međunarodnih institucija, poslovni i finansijski lideri, akademici i drugi (Anadolija)

U Prištini se danas održava Samit Zapadnog Balkana “The Western Balkans Summit 2022’’ na kojem se diskutuje o posljedicama ruske invazije na Ukrajinu i povećanju cijena koje vodi svijet u višestruke krize.

Organizator Samita je The Economist u saradnji sa Kancelarijom premijera Kosova, javlja Anadolija.

Urednik The Economista Alasdeir Ross rekao je da trenutno živimo u nestabilnom i turbulentnom svetu i ono kroz šta Evropa trenutno prolazi je najveći izazov od Drugog svjetskog rata.

Ross je naglasio da Zapadni Balkan ima ključnu ulogu u promovisanju mira, saradnje i jedinstva.

Prema njegovim riječima, zemlje regiona će morati rješavati regionalne sukobe i olakšati reforme koje smanjuju jaz za najrazvijenijim dijelom Evrope.

“Zapadni Balkan predstavlja značajno tržište sa ogromnim potencijalnim pravima za mogućnosti ulaganja i u sektorima saobraćaja, energetike, turizma i drugih“, naglasio je Ross.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je na otvaranju Samita, govoreći o dostignućima vlade Kosova, spomenuo borbu protiv kriminala i korupcije, te je istakao da je Kosovo poboljšalo svoju poziciju za 17. mjesta u indeksu korupcije koji objavljuje Transparency International.

Kurti je naglasio da je vladavina prava jedan od najvažnijih demokratskih elemenata.

Kritike za Srbiju

Kurti je govorio i o dešavanjima oko ruske agresije na Ukrajinu, ističući da Srbija i dalje odbija uvesti sankcije Rusiji.

Da je Rusija demokratska zemlja, ne bi napala Ukrajinu, konstatovao je, kao što niti Srbija, da je prava demokratija,. ne bi predstavljala veliku prijetnju miru u našem regionu.

Bivši predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz je u svom govoru rekao da je u ovim trenucima, kada se geopolitička situacija u svijetu promijenila nakon rata u Ukrajini, Evropska unija podijeljena.

“Šta god da je na stolu, Evropska unija je podijeljena ili oklijeva, ili odlaže neophodne odluke, a to je u mojim očima trenutno katastrofa. Jer, ostali dijelovi ovog multipolarnog svijeta su odlučniji i aktivniji u svom pravcu, što je gledano mojim očima, ponekad veoma opasno“, naglasio je Schulz, koji je kritikovao Srbju zbog odbijanja da usaglasi valjsku politiku sa EU-om.

Na Samitu učestvuju visoki zvaničnici Evropske unije i SAD-a, šefovi država iz regiona, međunarodnih institucija, poslovni i finansijski lideri, akademici i drugi.

Izvor: Agencije