Kurti: Neće biti odgađanja roka za zamjenu registarskih tablica

Ogromna većina Srba na Kosovu promijenila je registarske tablice, tvrdi kosovski premijer.

Mjere nisu usmjerene protiv Srba, već za Srbe, rekao je Albin Kurti (Reuters)

Kosovski premijer Albin Kurti izjavio je u utorak kako neće biti produženja roka za zamjenu registarskih tablica uprkos zahtjevima SAD-a i Evropske unije da se proces odgodi za deset mjeseci.

Rok za zamjenu srpskih tablica u kosovske ističe 31. oktobra, podsjeća Beta.

Kurti je nakon Samita o Zapadnom Balkanu rekao da je u kontaktu sa KFOR-om, američkim ambasadorom i State Departmentom po pitanju registarskih tablica.

“Već smo odgodili rok. Umjesto 30. septembra, posljednji datum je 31. oktobar, kada će svi građani Kosova koji imaju vozila sa zastarjelim tablicama moći zamijeniti ih legitimnim registarskim tablicama. Pozivam sve građane da automobile sa tim tablicama zamijene legitimnim. Ogromna većina Srba na Kosovu promijenila je registarske tablice”, rekao je.

‘Nasilje iz Beograda’

Prema njegovim riječima, te mjere nisu usmjerene protiv Srba, već za Srbe, jer “oni ne mogu biti ravnopravni građani na Kosovu ako imaju različite registarske tablice”.

“Kada nam partneri daju sugestije, mi ih shvatamo ozbiljno i tretiramo ih sa pažnjom. Stalno sam u kontaktu sa svojim ministrom unutrašnjih poslova i direktorom policije. U saradnji sam sa komandantom KFOR-a, američkim ambasadorom i State Departmentu. Nikada ne želimo iznenaditi naše saveznike i prijatelje, već zločince. Kosovske lične karte ima 135.000 Srba, tako da se ni u ovom slučaju ne radi o cijeloj zajednici, već o manjini”, kazao je.

Prema njegovim riječima, negativna kampanja i “krivična djela nasilja porijeklom iz Beograda” otežavaju kampanju zamjene registarskih tablica.

Prema posljednjim podacima MUP-a Kosova, šest dana prije isteka zamijenjeno je samo 17 registarskih tablica.

Izvor: Agencije