Von der Leyen u srijedu počinje turneju po Zapadnom Balkanu

Predsjednica Evropske komisije će posjetiti Sjevernu Makedoniju, Kosovo, Albaniju, Srbiju, BiH i Crnu Goru.

Očekuje da se će Von der Leyen najaviti paket pomoći za Zapadni Balkan (EPA)

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen ove sedmice dolazi u posjetu Zapadnom Balkanu, tokom koje će obići Sjevernu Makedoniju, Kosovo, Albaniju, Srbiju, BiH i Crnu Goru.

Von der Leyen će, javlja Tanjug, turneju početi u Skoplju 26.oktobra, nastaviti 27. oktobra u Prištini i Tirani, da bi potom 28. oktobra boravila u Beogradu i Sarajevu i na kraju 29. oktobra u Podgorici.

Predsjednica Evropske komisije dolazi nekoliko dana nakon objave godišnjih izvještaja o napretku zemalja Zapadnog Balkana ka Uniji.

Očekuje da se će Von der Leyen najaviti paket pomoći za Zapadni Balkan, koji je komesar za proširenje Oliver Varhelyi najavio u govoru u Strasbourgu 19. oktobra.

Paket se sastoji od “budžetske pomoći za energetsku krizu i njen uticaj na domaćinstva i biznise, a ove mjere treba biti od pomoći već ove zime”, izjavio je Varhelyi.

Poruke Srbiji

Von der Leyen će, kako se očekuje, dati informacije o odluci EU-a da uključi Zapadni Balkan u zajedničku kupovinu plina.

Očekuje se da će i migracije biti tema razgovora.

Varhelyi je izjavio da i u ovoj oblasti EU neće ostaviti Zapadni Balkan da se sam bori za migracijom i obećava da će Unija pomoći politički i finansijski.

Von der Leyen će u Beogradu ponoviti poruke koje je Unija slala ovih dana o potrebi da Srbija napravi napor da prihvati pozicije vanjske politike Unije, uključujući deklaracije i sankcije protiv Rusije zbog rata u Ukrajini.