Schmidt pozvao parlamentarce BiH da usvoje zakon o državnoj imovini

Bosna i Hercegovina je jedina bivša republika koja nije riješila statusa imovine bivše Jugoslavije.

Visoki predstavnik je odbacio u ponedjeljak kritike bošnjačkih i građanskih stranaka zbog nametanja izmjena izbornog zakona (Anadolija)

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt zatražio je danas od Parlamentarne skupštine BiH da pod hitno usvoji zakon o državnoj imovini, što je jedna od ključnih tačaka spora političara u toj zemlji.

Iako je ranije bilo najava da bi Schmidt mogao nametnuti zakon o državnoj imovini budući da je i sam najavio da će biti novih odluka nakon onih koje je donio u izbornoj noći 2. oktobra, to se danas nije dogodilo, izvijestila je Fena.

Dok vlasti u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska traže da se imovina Bosne i Hercegovine upiše kao vlasništvo tog entiteta, bošnjačke i građanske stranke smatraju kako bi to bilo urušavanje državnog suvereniteta, i da imovina mora pripasti onome kome je i pripadala do raspada Jugoslavije devedesetih, a to je njihovim republikama, uključujući u Bosnu i Hercegovinu. 

Schmidt je napomenuo da jedna od ključnih reformi koje Bosna i Hercegovina treba napraviti ka članstvu u Evropskoj uniji, je i usvajanje državnog zakona o državnoj imovini.

Državnom imovinom ne može se raspolagati već posljednjih 17 godina zbog odluka njegovog prethodnika, koji je uveo zabranu do donošenja državnog zakona o ovom pitanju.

Rješavanje zakonskog statusa imovine bivše Jugoslavije od ključne je važnosti, a Bosna i Hercegovina je jedina bivša republika koja nije riješila taj problem.

“Svi su se akteri složili da se mora riješiti to pitanje na državnom nivou kao što je rekao Ustavni sud BiH međutim ništa se nije dogodilo. Tražio sam od entitetskih i državnih organe vlasti da sarađuju na tim pitanjima još od prošle godine, ali sve je bilo uzalud”, rekao je Schmidt.

Schmidt odbacio kritike

Visoki predstavnik je odbacio u ponedjeljak kritike bošnjačkih i građanskih stranaka zbog nametanja izmjena izbornog zakona i ustava Federacije BiH potvrdivši kako će nastaviti djelovati sukladno mandatu kojega ima te i ubuduće donositi odluke važne za obične ljude.

Svojim je izmjenama uveo novi način popunjavanja Doma naroda parlamenta Federacije BiH koji garantuje da će većinu kluba Hrvata u tom tijelu činiti zastupnici iz kantona s hrvatskom većinom, što kritičari vide kao dodatnu etničku podjelu zemlje i monopol Hrvatske demokratske zajednice (HDZ BiH) u tom klubu.

Dodatno ga kritiziraju jer nije osigurao provedbu pet presuda Evropskog suda za ljudska prava kojima je utvrđena diskriminacija građana Bosne i Hercegovine u izbornom procesu, a iz Stranke demokratske akcije (SDA) mu prigovaraju jer nije uveo i izmjene koje bi se odnosile na Republiku Srpsku, kako bi se i tamo osigurala stvarna jednakopravnost građana i konstitutivnih naroda.

Schmidt je u ponedjeljak kazao da mu je jasno da i s tim u vezi treba nešto poduzeti ali je istaknuo kako mu je sada prioritet bio riješiti pitanje funkcioniranja Federacije BiH.

Izvor: Al Jazeera i agencije