Krah DPS-a na lokalnim izborima u Crnoj Gori

Na osnovu obrađenih rezultata na svim glasačkim mjestima na lokalnim izborima u Podgorici, Pokret ‘Svi za naš grad’ osvojio je najviše glasova.

Crna Gora se od početka augusta nalazi u turbulentnoj političkoj situaciji (Al Jazeera)

Koalicija okupljena oko Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića pretrpjela je poraz na lokalnim izborima u Podgorici, dok je u ostalim opštinama u Crnoj Gori u kojoj je vladala na rubu poraza, pokazuju prve projekcije.

Lokalni izbori u nedjelju održani su u 14 opština, a prema projekcijama, koalicija oko DPS-a osvojila je 42 posto glasova u glavnom gradu, gdje je vladala posljednja tri desetljeća.

Ostale stranke koje su u izbornim programima isključile saradnju s Đukanovićem osvojile su više od 53 posto glasova.

Prve projekcije pokazuju da je DPS izgubio vlast u Kolašinu, Žabljaku, Pljevljima i Danilovgradu, a da će ostati na vlasti jedino u Bijelom Polju, Baru i Plavu, prenosi Hina.

CDT: Svi za naš grad pobjednik sa 38,1 posto

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) saopćio je da je, na osnovu obrađenih rezultata na svim glasačkim mjestima na lokalnim izborima u Podgorici, pokret “Svi za naš grad”, koji predvodi aktuelni gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković iz DPS-a, osvojio najviše glasova – 38,1 posto.

Pokret “Evropa sad” je, prema podacima CDT-a, osvojio 21,7 posto, “Za budućnost Podgorice” 18,2 posto, “Može Podgorica, ovo je naš grad” 6,4 posto, Pokret “Preokret” 1,8 posto, “Idemo ljudi” 10,8 posto, Socijalistička narodna partija (SNP) 2,8 posto i “Svetosavska” 0,2 posto.

Prema podacima na osnovu obrađenog materijala sa svih 208 glasačkih mjesta, “Svi za naš grad” osvojili su 24 mandata, Pokret “Evropa sad” 13, “Za budućnost Podgorice” 11, “Idemo ljudi” šest, a “Može Podgorica, ovo je naš grad” četiri mandata u gradskom parlamentu, prenosi Tanjug, pozivajući se na Vijesti.

SNP, Pokret “Preokret” i “Svetosavska” su ostali bez mandata, naveli su iz CDT-a.

Ko će formirati novu vlast?

Novu vlast u opštinama formirat će stranke koje su pobjedile Đukanovića na parlamentarnim izborima u augustu 2020. godine.

To su prosrpski Demokratski front (DF), Demokrati bivšeg predsjednika parlamenta Alekse Bečića i Ujedinjena reformska akcija (URA) Dritana Abazaovića, aktuelnog premijera u tehničkom mandatu.

Nova politička snaga koja se iskristalizirala nakon lokalnih izbora je Pokret “Evropa sad”, koji su osnovala dvojica ministara iz vlade sastavljene nakon izbora 2020. godine – Jakov Milatović i Milojko Spajić.

Prema preliminarnim rezultatima, Pokret “Evropa sad” na izborima u Podgorici je najjača do sada opoziciona lista.

Njihov pokret je napravio dobar rezultat u većini opština u kojima se mijenja vlast, osim u Budvi, u kojoj je DF osvojio apsolutnu većinu.

Milatović i Spajić su za vrijeme njihovog mandata u vladi povećali minimalnu platu u Crnoj Gori sa 225 na 450 eura, čime su okupili biračko tijelo.

Nakon što je pala vlada čiji su članovi bili, u februaru 2022. godine, formirali su Pokret “Evropa sad”.

Turbulentna politička situacija

Veliki problem bi mogao nastati ako dođe do žalbi na izborni proces, jer, zbog nefunkcioniranja Ustavnog suda Crne Gore, nema ko odlučivati o njima.

Ustavni sud od početka septembra broji svega tri od sedam sudija i ne može donositi odluke.

U petak su zastupnici u parlamentu pokušali izabrati sudije tog suda, ali nijedan od četiri predložena kandidata nije dobio dvotrećinsku većinu neophodnu za izbor.

Crna Gora se od početka augusta nalazi u turbulentnoj političkoj situaciji.

Tada je premijer Abazović, uprkos protivljenju koalicijskih partnera, Đukanovićevog DPS-a i Socijaldemokratske partije (SDP), potpisao Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), kojim je, kako su optuživali Abazovića, crnogorsko kulturno-povijesno nasljeđe prepisao SPC-u.

Ta odluka dovela je do izglasavanja nepovjerenja Abazovićevoj vladi, koja se već dva mjeseca nalazi u tehničkom mandatu.

Nove turbulencije nastale su u petak, kada je Skupština, na inicijativu premijera, smijenila ministre odbrane i vanjskih poslova, Raška Konjevića i Ranka Krivokapića.

Izvor: Agencije