Šušnica: Srbija do danas nije prihvatila suverenost BiH kao činjenicu

Srbija, kao učesnica u međunarodnom sukobu u Bosni i Hercegovini, bila je potpisnica Dejtonskog mira, i ona do danas nije prihvatila suverenost BiH kao činjenicu, “i neće nikada”.

Šušnica rekao da je Srbija duboko prožeta ruskim i kineskim sigurnosno-obavještajnim strukturama i tehnologijama (Al Jazeera)

Politički analitičar Srđan Šušnica izjavio je da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i ocijenio da će “minirati” francusko-njemački prijedlog za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine.

“Beograd i Rusija ne žele normalizaciju odnosa, stabilne i uređene odnose, niti od UN-a priznatu granicu između Kosova i Srbije. Srbija će minirati ovaj sporazum, jer je to dugoročno u interesu i Beograda i Moskve”, rekao je Šušnica za vojvođanski portal Autonomija.

Prema njegovim riječima, Zapad za sada nema ni ekonomskih, još manje vojnih mehanizama, da natjera Srbiju na potpis ovog ili bilo kojeg drugog sporazuma koji “definitivno normalizuje odnos dvije države”.

“Zato Zapad titra oko Srbije, toleriše njeno agresivno uzurpiranje suvereniteta susjednih država, zato podržava njihove floskule i laži. Izgleda da je na Balkanu potrebno da na Kosovu, sjeveru Albanije i u Makedoniji 1912/1913. napravite genocid, zatim elitocid 1918/1928. u Crnoj Gori, pa opet genocid u BiH 1992-1995, i to prikažete kao borbu za slobodu ili ujedinjenje, pa će vas tek onda svi uzeti za ozbiljnog partnera i faktor mira i stabilnosti u regionu”, naveo je Šušnica.

On je dodao da Putinov režim ne mari za međunarodno pravo, a to što se poziva na slučaj Kosova kako bi argumentovao tobožnje proglašenje nezavisnosti pobunjeničkih tvorevina u Donjecku i Luganjsku, ne znači da pristaje na uređene odnose između Srbije i Kosova.

“Nestabilnost i zamrznuti konflikti na Balkanu strateški su cilj Moskve, koju najmanje zanima šta piše u Briselskom ili nekom budućem sporazumu. Moskva i Srbija će podržati svaki sporazum sa Kosovom koji je nedovršen i koji ostavlja vrata za različita tumačenja, za negiranje nezavisnosti i suverenosti Kosova”, ocijenio je Šušnica.

Revidiranje i falsikovanje historije

Dodao je da je Srbija, kao učesnica u međunarodnom sukobu u Bosni i Hercegovini, bila i potpisnica Dejtonskog mira, ona do danas nije prihvatila suverenost BiH kao činjenicu, “i neće nikada”.

Prema njegovim riječima, država Srbija troši ogromnu energiju kako bi se revidirala i falsifikovala historija, kako za domaću publiku i učenike u školama, tako i za međunarodnu javnost, do te mjere da je falsifikovanje historije postalo “državna ideologija”.

“Ogromni resursi se u Beogradu troše na strategiju stvaranja imidža države Srbije i njene politike kao evropske i neutralne, okrenute Zapadu, mirnodopske, objektivne, pravedne, zaokupljene sobom i sopstvenim napretkom, dok svi real-politički pokazatelji govore o militarizaciji i naoružavanju Srbije uglavnom ruskim i kineskim sistemima, o dubokoj energetskoj, vojnoj i političkoj zavisnosti i marionetskom položaju Beograda i njegove elite prema Moskvi”, kazao je Šušnica.

Dodao je da je Srbija duboko prožeta ruskim i kineskim sigurnosno-obavještajnim strukturama i tehnologijama, da je duboko rusifikovana i ocijenio da je društvo u Srbiji danas “kudikamo radikalnije nego krajem osamdesetih i početkom devedesetih”.

Optužio je Srpsku pravoslavnu crkvu da je postala “državna crkva, te paradiplomatski, parasigurnosni i propagandni servis, a agresivno svetosavlje državna religija”.

Izvor: Agencije