Otvoreno 65. izdanje Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu

Sajam je zvanično otvorio dramski pisac Dušan Kovačević istakavši da je knjiga ljekovita, da liječi mnoge bolesti i da je od davnina poznata kao melem za razum i dušu.

Država počasni gost sajma ove godine je Rumunija, a na sajmu će biti predstavljeno više od 30 rumunskih savremenih pisaca (Anadolija)

Međunarodni sajam knjiga u Beogradu, 65. po redu, pod motom “Povratak napisanih” i na kome učestvuje više od 400 izlagača otvoren je danas uz tradicionalne zvuke fanfara, javlja Anadolija.

Sajam je zvanično otvorio dramski pisac Dušan Kovačević istakavši da je knjiga ljekovita, da liječi mnoge bolesti i da je od davnina poznata kao melem za razum i dušu.

Naveo je da se poslije dvije godine odlaganja održavanja Međunarodnog sajma knjiga javila nada da ćemo živjeti bez straha, ali je istakao da se ta nada pretvorila u očaj kada je počeo rat koji sve više dobija razmjere trećeg svjetskog rata.

Danas je mir najdragocjenija, sveta riječ, naglasio je Kovačević.

Rumunija počasni gost sajma

“Moleći Boga za mir, uz prizivanje razuma i pameti za generacije koje danas uče da čitaju, poželeo bih da se vidimo i sledeće godine”, rekao je Kovačević.

Država počasni gost sajma ove godine je Rumunija, a na sajmu će biti predstavljeno više od 30 rumunskih savremenih pisaca, ali i literarni klasici iz te zemlje.

U ime države gosta učesnike sajma je pozdravio rumunski pjesnik i pisac Mirče Dinesku.

Na sajmu učestvuju pisci i izdavači iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Italije, Mađarske, Nemačke, Belorusije, Rusije, Kine, Irana, Švajcarske, Maroka, Egipta, Indije i Poljske.

Sajam je otvoren do 30. oktobra

Kroz brojne promocije, prezentacije, predavanja, okrugle stolove i tribine, stručnoj i širokoj publici učesnici će predstaviti niz tema važnih za književnost, izdavaštvo i kulturu.

Program je koncipiran u sedam cjelina koje su posvećene savremenoj književnosti i izdavaštvu, aktuelnoj teorijskoj i kritičarskoj misli u oblasti duhovnih disciplina, uređivanju i opremi knjiga i odnosu savremenih medija prema knjizi.

Tradicionalno će biti dodijeljene nagrade i ocjenjena godišnja izdavačka produkcija u kategorijama izdavač godine, izdavački poduhvat godine, dječja knjiga godine, specijalno priznanje za doprinos u oblasti nauke, specijalno priznanje za izdavača, knjigu ili strip.

Sajam je otvoren do 30. oktobra.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada