BiH: Objavljeni preliminarni rezultati izbora, još broje glasove za predsjednika RS-a

Najveći broj glasova za Zastupnički dom parlamenta BiH i pojedinačno najveći broj mandata dobili su SNSD, SDA i HDZ BiH.

Preliminarni rezultati u utrci za predsjednika RS-a nisu objavljeni jer se još prebrojavaju glasovi za kandidate za tu dužnost gdje se vodi tijesna utrka između Milorada Dodika i kandidatkinje opozicije Jelene Trivić (EPA)

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) u subotu je navečer objavila preliminarne rezultate izbora provedenih u toj zemlji 2. oktobra kojima je potvrđeno kako su u utrci za članove Predsjedništva BiH pobijedili Željko Komšić, Denis Bećirović i Željka Cvijanović, a tri najveće nacionalne stranke dobile su većinu glasova u parlamentima države i entiteta.

Prema preliminarnim rezultatima Komšić je kao kandidat za Predsjedništvo BiH iz reda Hrvata dobio nešto više od 227.000 glasova a Borjana Krišto 180.000. Bećirović je kao kandidat za člana državnog vrha iz bošnjačkog naroda dobio 320.000 glasova a Bakir Izetbegović 206.000, prenosi Hina.

Član Predsjedništva BiH iz reda Srba postala je Željka Cvijanović koja je dobila 321.000 glasova, a njen glavni protukandidat Mirko Šarović dobio je 220.000 glasova.

Najveći broj glasova za Zastupnički dom parlamenta BiH i pojedinačno najveći broj mandata dobili su Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, Stranka demokratske akcije (SDA) te Hrvatska demokratska zajednica BiH, no to svim tim strankama ne garantira sudjelovanje u vlasti jer ih opoziciona stranke mogu potisnuti iz vlasti.

Parlament BiH

U Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH SDA će imati osam zastupnika. Slijedi SNSD iz RS-a sa šest zastupnika.

SDP-u BiH će pripasti pet mjesta, a HDZ-u BiH jedno manje.

DF i Narod i pravda (NiP) će imati po tri zastupnika, a po dva i jedan zastupnički mandat će imati: Naša stranka (2), NES (2) “BHI-Kasumović Fuad” (1).

Slijede stranke iz bh. entiteta RS: SDS (2), PDP (2), “Za pravdu i red – lista Nebojše Vukanovića” (1).

Po jednog zastupnika iz ovog bh. entiteta će imati i Demos (Čedomir Stojanović), Ujedinjena Srpska i SDA.

(CIK)

Entitetski rezultati

SNSD najjača je stranke i u natjecanju za mjesta u Narodnoj skupštini bh. entiteta Republike Srpske, a SDA i HDZ imaju pojedinačno najviše glasova za Zastupnički dom parlamenta Federacije BiH, no blok opozicionih bošnjačkih i građanskih stranaka u tom entitetu također ima matematički potencijal preuzeti vlast od SDA.

Preliminarni rezultati u utrci za predsjednika bh. entiteta Republike Srpske nisu objavljeni jer se još prebrojavaju glasovi za kandidate za tu dužnost gdje se vodi tijesna utrka između Milorada Dodika i kandidatkinje opozicije Jelene Trivić.

Nakon objave preliminarnih rezultata sudionici izborne utrke imaju rok od tri dana za podnošenje žalbi za utvrđene izborne rezultate o kojima odlučujuće CIK. Konačni i potvrđeni rezultati izbora u BiH trebaju biti objavljeni do 3. novembra.

Parlament FBiH

Najviše mandata u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH na narednom mandatu imat će SDA, i to 26. Druga po snazi stranka će biti SDP BiH sa 15 mandata, a isto toliko će imati i koalicija okupljena oko HDZ-a BiH.

Četvrta snaga u Parlamentu Federacije BiH bit će Demokratska fronta sa 12 mandata.

Narodna skupština RS-a

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika osvojio je najviše glasova građana za budući sastav Narodne skupštine RS-a. SNSD je osvojio 34,63 posto ili 221.554 glasova i imat će 29 poslanika.

Probosanske snage okupljene oko Pokreta za državu imat će pet poslanika u NSRS za razliku od tri u prethodnom mandatu.

Pored SNSD-a sa 29 mandata, SDS će imati 13 poslanika, PDP 8, Socijalistička partija 5, Pokret za državu 5, DEMOS 5, Ujedinjena Srpska 4, Za pravdu i red (lista Nebojše Vukanovića) 4, DNS 4, NPS 3 i SPS 3.

(CIK)

SDA i NiP izjednačeni u Kantonu Sarajevo

Dvije najjače stranke u Kantonu Sarajevo su Stranka demokratske akcije i Narod i Pravda će imati u budućem sazivu po sedam zastupnika. Iza njih je SDP koji će imati šest zastupnika.

Četvrta na listi je Stranka za BiH koja će imati pet zastupnika, jednako kao i Naša stranka.

U Skupštinu Kantona Sarajevo će još i koalicija DF/GS sa četiri zastupnika te novopečena stranka “Za nove generacije” koja će imati jednog zastupnika, prenosi portal Klix.ba podatke Centralne izborne komisije.

Izvor: Agencije