CIK BiH utvrdio preliminarne rezultate izbora, osim za predsjednika i potpredsjednika RS-a

Među odbijenim je i zahtjev stranaka predvođenih SDP-om, koji je tražio ponovno brojanje glasova u cijeloj zemlji, odbijen je i zahtjev za poništavanje izbora u RS-u.

Članovi CIK-a su pristupili glasanju te su jednoglasno donijeli odluku o utvrđivanju i objavljivanju rezultata izbora (Fena)

Kako pišu bh. mediji nakon večerašnje 68. hitne sjednice, CIK BiH je organizovao i 69. hitnu sjednicu na kojoj je usvojena Odluka o utvrđivanju i objavljivanju rezultata Općih izbora u Bosni i Hercegovini koji su održani 2. oktobra.

Obje sjednice je otvorio predsjednik CIK-a Suad Arnautović koji je rekao kako će svi rezultati biti objavljeni na stranici Centralne izborne komisije.

Centralna izborna komisija BiH utvrdila je preliminarne rezultate općih izbora, osim onih koji se odnose na predsjednika i potpredsjednike entiteta Republika Srpska.

CIK je prethodno odbio više zahtjeva za ponovno brojanje glasova jer su preuranjeni.

Među odbijenim je i zahtjev stranaka predvođenih SDP-om, koji je tražio ponovno brojanje glasova u cijeloj zemlji. Odbijen je i zahtjev za poništavanje izbora u RS-u.

Jednoglasna odluka

Nakon rasprave, članovi CIK-a su pristupili glasanju te su jednoglasno donijeli odluku o utvrđivanju i objavljivanju rezultata izbora.

Na hitnoj sjednici, Arnautović je govorio i o brojnim nepravilnostima koje su uočene u i nakon izbornog procesa što se naročito odnosi na rad biračkih odbora.

“Mi smo 6. oktobra u 12:44 morali izdati naredbu kojom se gradskim izbornim komisijama naređuje da izvrše unos rezultata jer ga nisu uradili do tada. Ta naredba je morala biti izdata Zenici, Banjoj Luci, Sarajevu, Sanskom Mostu, Laktašima, Livnu, Brčkom, Posušju. To su neshvatljiva kašnjenja. Nakon svega toga, kada je sva ta muka nama došla na red, onda je CIK prozivan kao da mi to ponovno brojimo. Mi popravljamo ono što nije kvalitetno urađeno na nivou općina u Bosni i Hercegovini”, zaključio je Arnautović.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada