Milanko Kajganić novi glavni državni tužitelj BiH

Kao jedan od glavnih ciljeva u svom radu Kajganić je naveo vraćanje povjerenja javnosti u rad Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće imenovalo je Milanka Kajganića za glavnog tužioca Državnog tužilaštva Bosne i Hercegovine (FENA)

Novoimenovani glavni tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine Milanko Kajganić u svom prvom obraćanju poslije imenovanja na tu funkciju najavio je da će do kraja godine biti podignuto nekoliko velikih optužnica.

Rekao je da će fokus rada tužilaca biti rad na predmetima koji se tiču dešifrovanja kriptovanih aplikacija.

“Najavljujem da ćemo do kraja godine podići nekoliko najsloženijih optužnica”, rekao je Kajganić.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) imenovalo je Kajganića za glavnog tužioca Državnog tužilaštva Bosne i Hercegovine na sjednici u četvrtak, što je pozicija koja je pod velikim pritiskom domaće i međunarodne javnosti, zbog niza afera u toj instituciji.

Niti jedan glavni tužitelj Tužilaštva BiH do sada nije dočekao istek šestogodišnjeg mandata, jer su svi prije toga smijenjeni ili su podnijeli ostavke.

Kajganić je prethodnih 12 mjeseci bio vršilac dužnosti glavnog državnog tužioca nakon smjene tužiteljice Gordana Tadić u oktobru 2021. godine. Disciplinskom tužbom iz aprila 2021. godine Tadić se teretila za nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti, uključujući svjesno zanemarivanje obaveze i naloga VSTV-a.

Nakon što je smijenjena, Tadić je u aprilu ove godine dospjela i na “crnu listu” osoba pod sankcijama SAD-a zbog procjene američke administracije da je iskoristila svoju poziciju glavne tužiteljice “za unaprjeđivanje ličnih i porodičnih interesa”.

Vraćanje povjerenja u Tužilaštvo

Kajganić smatra da je uočio probleme u radu Tužilaštva BiH te da će ih rješavati. Kao jedan od glavnih ciljeva u svom radu naveo je vraćanje povjerenja javnosti u rad Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Rekako da sve institucije u Bosni i Hercegovini koje u svojoj nadležnosti imaju borbu protiv organizovanog kriminala, imaju probleme u svojim redovima sa licima koja su u dosluhu sa organizovanm kriminalom a u cilju rada Tužilaštva BiH je da takva lica identifikuju i procesuiraju.

“Kajganić je bio tužilac u odjelu za ratne zločine i šef tog odjela. Njegova karijera je poznata. Vijeće je ocijenilo njegov program rada i Vijeće mu je izrazitom većinom dalo podršku za mandat za narednih šesgt godina”, rekao je predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Halil Lagumdžija.

Kandidati za funkciju glavnog tužioca osim Kajganića bili su Diana Kajmaković, Miroslav Janjić i Seid Marušić. Poput Gordani Tadić, Ministarstvu finansija Sjedinjenih Američkih Država uvelo je sankcije i Kajmaković, zbog “kontinuiranog podrivanja demokratije i vladavine zakona u Bosni i Hercegovini”.

Izvor: Al Jazeera

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada