Reakcije bh. stranaka na Schmidtovu odluku

Stižu prve reakcije na odluku visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, koji je nametnuo izmjene Izbornog ove zemlje.

Christian Schmidt je nametnuo nove mjere koje se odnose na Izmjene izbornog zakona BiH (Armin Durgut / PIXSELL)

Nakon što je visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt nametnuo izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, počele su stizati prve reakcije.

Članica Stranke demokratske akcije (SDA) te pravna stručnjakinja Alma Čolo je, komentirajući Schmidtovu odluku, kazala da ono što je do sada poznato je da se radi o dobrim izmjenama, koje idu u pravcu deblokade institucija i brzog formiranja vlasti nakon izbora.

“To su odredbe koje se tiču uspostave Doma naroda [Parlamenta entiteta Federacije Bosne i Hercegovine], imenovanja sudija Ustavnog suda [Federacije Bosne i Hercegovine] i sve ono što je do sada bio problem zbog čega se određeni organi izvršne vlasti nisu mogli formirati u propisanim rokovima”, pojasnila je Čolo.

Jedina stvar je izmjena broja delegata u Domu naroda federalnog Parlamenta, jer se sada povećava taj broj sa 17 na 23 po klubovima naroda, i Schmidt to obrazlaže provedbom presude Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine u slučaju “Ljubić”, kaže Čolo, prenosi Fena.

“Dodatno ćemo razmotriti šta to znači, ali njegovo obrazloženje je da je ostvarivanje principa proporcionalnosti određenog konstitutivnog naroda koji živi na teritoriji određenog kantona”, rekla je Čolo.

Konaković: Schmidtova rješenja nisu idealna

Predsjednik stranke Narod i pravda (NiP) Elmedin Konaković smatra da rješenja “nametnuta samo u [entitetu] Federaciji Bosne i Hercegovine nisu optimalna i, naravno, “nisu idealna” te da ovakve poteze međunarodne zajednice očekuje i prema bh. entitetu Republika Srpska.

“Očekujemo ovakav angažman međunarodne zajednice i u nastavku, prvenstveno na prostoru manjeg bh. entiteta RS. Tražimo od visokog predstavnika da ne tretira samo Federaciju Bosne i Hercegovine kao bolesnika, ili problematični dio Bosne i Hercegovine, da nam ne ostavlja ova asimetrična rješenja”, poručio je Konaković.

HDZ BiH ne želi komentirati Schmidtovu odluku

Dopredsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Federacije Bosne i Hercegovine Zdenko Ćosić nije htio komentirati Schmidtovu odluku, ali je istakao da se “ne raduje ikakvim nametanjima”.

“Upravo su nametnuta rješenja stvorila problem ovoj zemlji. Sve ono što će nas vratiti izvornim postavkama je dobrodošlo. Mora se biti na tragu postavki na kojima je ova zemlja uspostavljena, a to je načelo ravnopravnosti svih konstitutivnih naroda i svih građana”, zaključio je dopredsjednik HDZ-a BiH.

HDZ 1990 protiv nametanja bilo kakvih odluka

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović istakao je da je apsolutno protiv nametanja bilo kakvih rješenja, ali da je visoki predstavnik morao dovršiti posao koji je počeo.

“Morao je reagirati na ovako javnu i bezobraznu poziciju i krađu pozicija Hrvatima u Domu naroda i Predsjedništvu Federacije Bosne i Hercegovine”, kazao je Cvitanović.

Dodao je kako su nametnute Schmidtove izmjene Izbornog zakona Federacije Bosne i Hercegovine “koračić koji je dobar, ali nedovoljan”.

“Još nisam u potpunosti izučio što je nametnuto, ali ono što sam pročitao vidio sam da će pozicija Hrvata biti u manjoj mjeri zaštićenija nego što je bila, da će biti otklonjene mogućnost blokada koje smo do sada imali, to je koračić koji je dobar, ali ne zadovoljava Bosnu i Hercegovini u njenoj suštini kao državu ravnopravnih i konstitutivnih naroda i ovo nije kraj”, poručio je Cvitanović.

Izvor: Agencije