Američka i britanska ambasada u BiH podržale Schmidtovu odluku

Američka ambasada i britanski ambasador u Sarajevu podržali su odluku visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini koji je nametnuo izmjene Izbornog ove zemlje.

Visoki predstavnik nametnuo je nove mjere koje se odnose na Izmjene izbornog zakona BiH (Armin Durgut / PIXSELL)

Ambasada SAD-a u Sarajevu i ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Julian Reilly podržali su odluke visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta kojima s mijenja Ustav entiteta Federacija Bosne i Hercegovine i Izborni zakon Bosne i Hercegovine.

Iz Ambasade SAD-a navode da se odluka visokog predstavnika bavi problemima koji već dugi niz godina muče Federaciju Bosne i Hercegovine te da ta akcija bila i hitna i neophodna.

“Četiri godine nakon izbora 2018. godine, Federacija Bosne i Hercegovine nije provela rezultate, a Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine je gotovo paraliziran. Ovo je lišilo stanovnike Federacije Bosne i Hercegovine njihovih ustavnih prava, podrlo vladavinu zakona i ohrabrilo etnonacionaliste širom Bosne i Hercegovine. Zajedno, ovi problemi ugrožavaju suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine”, kažu iz Ambasade SAD-a u Sarajevu.

Domaći politički akteri moraju raditi zajedno

Kako su dodali, godinama su političke stranke imale više mogućnosti da riješe neriješene probleme funkcionalnosti i podjele vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine, uključujući august i septembar, kada ih je visoki predstavnik pozvao da traže kompromis u dobroj vjeri.

“Umjesto da to učine, mnogi od njih su pronašli nove načine da napadnu institucionalni integritet ove zemlje. Građani Bosne i Hercegovine trebaju i zaslužuju funkcionalnu vlast, koja odgovara na sve veći broj unutrašnjih i vanjskih kriza. Disfunkcija nije samo neodgovorna, već je i opasna”, dodaju.

Ambasador Velike Britanije poručio je da njegova zemlja podržava ulogu visokog predstavnika i njegovog Ureda (OHR).

“Na žalost je da su ovlasti visokog predstavnika i dalje potrebne u Bosni i Hercegovini, ali u nedostatku domaće političke volje ili liderstva, visoki predstavnik ima važnu ulogu u provedbi Dejtonskog sporazuma i pružanju podrške okviru za prosperitetnu budućnost”, poručio je Reilly u svojoj objavi.

Istakao je da njegove odluke treba posmatrati u tom svjetlu i da su funkcionalne vlasti svim nivoima ključne za osiguranje napretka i stabilnosti.

“Domaći politički akteri moraju sada raditi zajedno i provesti izborne rezultate te podržati reforme potrebne za napredak Bosne i Hercegovine na euro-atlantskom putu”, zaključio je britanski ambasador.

Plenković pozdravio Schmidtovu odluku

Hrvatski premijer Andrej Plenković također je pozdravio u nedjelju navečer odluku visokog predstavnika, istaknuvši da je time osiguran “politički opstanak” bosanskohercegovačkih Hrvata.

“Pozdravljamo intervenciju visokog predstavnika Christiana Schmidta u Ustav Federacije Bosne i Hetrcegovine i Izborni zakon. U tome smo ga cijelo vrijeme podržavali nakon što nisu uspjeli pregovori političkih aktera u Bosni i Hercegovini te smo vodili razgovore sa svim zemljama. Izmjene osiguravaju politički opstanak Hrvata i legitimnu zastupljenost u Domu naroda [federalnog Parlamenta] i Vladi Federacije Bosne i Hercegovine”, napisao je na Twitteru hrvatski premijer.

Schmidt nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini nametnuo je nove mjere koje se odnose na Izmjene izbornog zakona u Bosni i Hercegovini i Ustava Federacije Bosne i Hercegovine.

Ne odnose se na direktne izbore, nego na postizborne pregovore o stranačkim koalicijama te uspostavljanju indirektno izabranih tijela.

Odlukama se uvode mehanizmi za deblokadu i strogo utvrđeni rokovi, čime se osigurava funkcionisanje Federacije Bosne i Hercegovine.

Cilj im je spriječiti paralizu Federacije Bosne i Hercegovine nakon općih izbora, tako što će se osigurati da izborni rezultati budu provedeni, nove vlade formirane, a da institucije mogu funkcionirati.

Iz Delegacije Evropske unije u BiH reki su da ustavna reforma, u skladu sa zahtjevima iz odluka Evropskog suda za ljudska prava i Venecijanske komisije, u dijelu koji se odnosi na Predsjedništvo BiH i Dom naroda BiH, je i dalje hitan i neispunjen zadatak. Pozvali su domaće vlasti da provedu potrebne reforme kako bi zemlja nastavila svoj EU put.

“Jačanje funkcionalnosti institucija BiH ključni je prioritet na putu BiH ka članstvu u EU. Tokom skoro godinu dana, EU i Sjedinjene Američke Države su podupirale razgovore o ustavnoj i izbornoj reformi. Duboko žalimo što političke stranke nisu uspjele da postignu izbalansirani dogovor o paketu reformi koji bi sveobuhvatno odgovorio na neriješena pitanja, uključujući funkcionalnost FBiH i Doma naroda FBiH”, stoji, između ostalog, u saopćenju Delegacije EU-a u BiH.

Izvor: Agencije