Plenković i Grlić Radman: Milanović štiti ruske interese

Hrvatski premijer i šef diplomatije osudili su protivljenje predsjednika da se ukrajinski vojnici obučavaju na tlu Hrvatske, rekavši da je na strani Vladimira Putina i ruske politike.

Gordan Grlić Radman je rekao da je Zoran Milanović izoliran među evropskim čelnicima (EPA)

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je u srijedu da će Hrvatska kroz misiju Evropske unije učestvovati u obuci ukrajinskih vojnika i osudio je što se tome protive predsjednik Zoran Milanović i “njegovi trabanti”.

Hrvatska “odlukama Vlade voljno podržava Ukrajinu već mjesecima”, i to politički, diplomatski, finansijski, ekonomski, humanitarno te slanjem vojne pomoći, naglasio je on na početku sjednice Vlade u Zagrebu.

“Ako je to netko od ovih bojkotera, kritizera i proruski nastupajućih političara u Hrvatskoj zaboravio, bilo bi dobro da to osvijeste”, dodao je.

Ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman rekao je kasnije u srijedu da Milanović “štiti privatne ruske interese” te da je izoliran među evropskim čelnicima.

Predsjednikove izjave ‘uznemirujuće’ i ‘sulude’

Milanović se protivi ideji o obuci ukrajinskih vojnika na hrvatskom tlu te je najavio da će blokirati takvu odluku jer ona nije u interesu Hrvatske.

Grlić Radman je kazao da su predsjednikove izjave “uznemirujuće“ i “sulude“ te da se iz njih može “iščitati“ samo želja za rušenjem Vlade, “što mu se neće dopustiti“, prenosi Hina.

Šef hrvatske diplomatije tvrdi da Milanović svojim izjavama pokazuje “da štiti privatne ruske i vlastite interese”.

Smatra da su takvi interesi ostali iz vremena kad je Milanović bio premijer, “kad je, zbog upletenosti i umreženosti, postao zatočenik takve politike“.

Naglasio je da Milanović ne doprinosi razumijevanju situacije u Ukrajini te da je ostao “izoliran” među liderima zemalja članica EU-a i NATO-a.

Dok cijeli demokratski svijet osuđuje rusku agresiju, Grliću Radmanu se čini da je “predsjednik Milanović na strani ruske politike“.

“Suprotno tome, Hrvatska ima razumijevanja za Ukrajinu, jer je ona bila jedna od zemalja koja je imala razumijevanja za nju u vremenu Domovinskog rata”, rekao je.

Najavio je da će početkom iduće sedmice u Zagreb stići predstavnici parlamentaa i visoki dužnosnici “više od 40 najbogatijih zemalja svijeta“, koji će u Hrvatskom saboru “pokazati jedinstvo u osudi ruske agresije“.

‘Šačica šarlatana koji gledaju samo svoje interese’

U Zagrebu će 24. i 25. oktobra biti održan Prvi parlamentarni samit Međunarodne krimske platforme, u organizaciji Hrvatskog sabora i ukrajinske Verhovne Rade (parlamenta).

Zoran Milanović ponovio je u srijedu je protivljenje obuci ukrajinskih vojnika na hrvatskoj teritoriji, a to što ga premijer Plenković naziva ruskim čovjekom smatra “opasnim”.

Milanović je dan ranije rekao da ne podržava obuku ukrajinskih vojnika na hrvatskom tlu te je najavio da će blokirati takvu odluku.

Glavni razlog za protivljenje obuci Ukrajinaca je taj što Milanović ne želi “dopustiti da šačica šarlatana i ljudi koji gledaju samo svoje interese Hrvatsku uvlače u bilo što osim što je minimum korektnosti i solidarnosti koji je Hrvatska već pokazala”.

“Hrvatski vojnici nisu školovani da bi vodili tuđe ratove, to nije naš rat“, rekao je Milanović u Splitu.

Naglasio je kako se Hrvatska nije obavezala na obuku Ukrajinaca u sklopu zajedničke politike EU-a, jer ona predviđa da se u tome angažira onaj koji hoće, što Hrvatska – dok je on predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga – neće.

Hrvatski premijer je rekao suprotno, navodeći da je “Gordan Grlić Radman, zajedno s još 20 drugih ministara vanjskih poslova država članica EU-a, iskazao načelnu spremnost Hrvatske da sudjeluje u obuci ukrajinskih vojnika, a uz Hrvatsku je još 12 zemalja iskazalo spremnost da ta obuka bude na teritoriju njihovih zemalja.”

Odluku može donijeti dvotrećinska saborska većina

“Ovdje se ne radi ni o kakvom ulasku Hrvatske u rat, ni o kakvom dolasku rata u Hrvatsku. Radi se o politici Hrvatske u okviru širih aktivnosti EU-a kroz misiju pomoći”, rekao je Plenković.

Ustraje li Milanović u protivljenju obuke ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, Plenkoviću će trebati dvotrećinska saborska većina da to zaobiđe, piše Hina.

Milanović smatra da je to moguće.

“Ja priznajem instrumente demokracije, ali na meni je da ozbiljno upozorim na retardiranost takve politike i onaj koji za to glasa, u ovoj situaciji, za mene nije normalan“, rekao je.

U tom kontekstu ponovno je kritizirao što se Hrvatskoj ne dopušta da bude dio EUFOR-ove misije Althea u Bosni i Hercegovini, u kojoj sudjeluje više od 1.000 vojnika iz 20-ak zemalja.

Na optužbe Plenkovića i drugih da radi za Rusiju, Milanović je kazao kako “to nije njegov svijet“ i da nije povezan ni s Kijevom, ni s Moskvom.

Premijer Hrvatske koji je ‘Rusima predao Agrokor’

Sarkastično je dodao da ga ruski predsjednik Vladimir Putin “sigurno obožava“, jer je njegovom kritičaru Gariju Kasparovu, šahovskom velikanu s hrvatskom adresom, kao premijer dao državljanstvo u sedmici kad je Putin anektirao Krim.

Plenkovićeve optužbe da radi za Rusiju usporedio je s metodama “kojima su se služili UDBA, OZNA i KOS“.

Optužiti nekoga “da radi za Putina, kojeg neki smatraju [Adolfom] Hitlerom, to je opasno, to ne govoriš“, naglasio je Milanović.

“A meni to govorio premijer koji je Rusima predao Agrokor“, dodao je.

“Daš im sve, tvoji se nakradu, a onda nekome govoriš da je ruski čovjek“, zaključio je Milanović.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada