Oštra rasprava Selakovića i Gervalle-Schwarz pred Vijećem sigurnosti UN-a

Reagujući na Selakovićev govor, Gervalla-Schwarz je rekla da je njemu teško da spomene njeno djevojačko prezime Gervalla, jer je Beograd preko službi bezbjednosti Srbije organizovao ubistvo njenog oca Jusufa Gervalle.

Selaković je rekao da je 'jedna od brutalnih laži' koje je Gervalla-Schwarz izgovorila pred Vijećem sigurnosti UN-a to da predstavlja 'najmlađu demokratiju u Evropi' (Reuters/Anadolija)

Ministar vanjskih poslova Srbije Nikola Selaković je na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a optužio šeficu kosovske diplomatije Doniku Gervallu-Schwarz da je iznijela više “brutalnih laži”.

Tokom rasprave na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a povodom novog šestomjesečnog izvještaja generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa o radu Misije UN na Kosovu (UNMIK), Gervalla-Schwarz je uzvratila Selakoviću, navodeći da mu je teško da spomene njeno djevojačko prezime Gervalla, jer je Beograd preko službi bezbjednosti Srbije organizovao ubistvo njenog oca Jusufa Gervalle, prenosi Beta.

Selaković je rekao da je “jedna od brutalnih laži” koje je Gervalla-Schwarz izgovorila pred Vijećem sigurnosti UN-a to da predstavlja “najmlađu demokratiju u Evropi”.

“Da li ste čuli za demokratiju u kojoj je ljudima zabranjeno glasanje? Srbima na Kosovu je dva puta zabranjeno glasanje ove godine”, rekao je Selaković.

Selaković: Brutalne laži

Povodom izjave Gervalle-Schwarz da je 90 posto vozila sa srpskim registarskim tablicama preregistrovano, Selaković je rekao da na sjeveru Kosova ima više od 9.000 vozila sa srpskim tablicama, od kojih su samo dva posto preregistrovana na kosovske registarske oznake.

“Da li je to dva odsto? To je najbolji primer koliko su ove laži brutalne. Čuli smo i da je veoma opsednuta [predsednikjom Srbije Aleksandrom] Vučićem, devet puta pomenula je njegovo ime. Rekla je da Srbija priprema agresiju, a nije rekla šta radi Priština. Zar nije priprema za agresiju kada gurate van Kosova ono što je ostalo od Srba na Kosovu”, upitao je Selaković.

Povodom izjave Gervalle-Schwarz da Vučić promoviše nacističke ideje, Selaković je rekao da je vlada Kosova “pripremila renoviranje kuće Džafera Deve u Kosovskoj Mitrovici i da je prevarila EU da podrži taj projekat”.

“Deva je bio saradnik nacista u Drugom svetskom ratu, to je jasna promocija nacističkih ideja”, naveo je.

Selaković je negirao i tvrdnju Gervalle-Schwarz da Srbija krši postignute sporazume, navodeći da to “naravno nije tačno” i dodajući da je prošlo 3.470 dana od potpisivanja prvog Briselskog sporazuma, a da Priština nije formirala Zajednicu srpskih opština, što je predviđeno tim dokumentom.

“Kad lažete, lažite tako da ljudi mogu da vam veruju”, rekao je Selaković šefici kosovske diplomatije.

‘Prezime Gervalla velika tamna mrlja na svijesti Srbije’

Reagujući na Selakovićev govor, Gervalla-Schwarz je rekla da je njemu teško da spomene njeno djevojačko prezime Gervalla, jer je “Beograd preko službi bezbjednosti Srbije organizovao i izvršio ubistvo njenog oca Jusufa Gervalle, novinara, pjesnika i muzičara njenog strica i jednog aktiviste iz Gnjilana”.

“To prezime je velika tamna mrlja u svijesti Srbije”, rekla je Gervalla-Schwarz, prenosi Beta.

Ona je rekla kako neće trošiti mnogo vremena da reaguje na izjave srpskog ministra jer cijeni vrijeme koje ima Vijeće sigirnosti UN, “organ koji je i danas vrlo intenzivan u zaustavljanju jednog bezrazložnog i agresivnog rata”.

“Preporučila bih svakome ko nije mnogo ubijeđen u istinu da ne sluša gospodina Selakovića niti ministaricu vanjskih poslova Kosova, prosto pročitajte međunarodne izvještaje, počnite najnovihim izvještajem OSCE-a, izvještajem EU o napretku, čitajte šta piše u izvještajima međunarodne zajednice sa terena na Kosovu”, rekla je Gervalla-Schwarz.

Navela je da “nikada ne bi pokušala da prevari diplomate u Vijeću sigurnosti UN, jer cijeni taj organ”, ali da “ne bi željela da dozvoli ni da ih drugi prevare”.

“Pročitajte izvore za koje znate da govore istinu o napretku na Kosovu, o problemima na Kosovu i to šta se dogodilo u prošlosti ili se događa sada i procijenite kakva može biti budućnost”, poručila je.

Ona je navela da je stremljenje prištinskih vlasti da pruže “bolju budućnost svim građanima” Kosova.

“Pravo glasa na Kosovu je garantovano Ustavom za svakoga, nije podijeljeno na pravo glasa Albanaca, Srba, Turaka, Bošnjaka i drugih. I to pravo je ostvareno od svakog građanina Kosova na parlamentarnim izborima u februaru 2021. i lokalnim izborima u oktobru 2021. godine”, rekla je Gervalla-Schwarz i pozvala učesnike sjednice da pročitaju izvještaje evropskih posmatrača izbora.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada