Ahmetović: Schmidtova odluka na dan izbora je nezabilježena, mora biti poništena

Visoki predstavnik je naštetio reputaciji OHR-a i Njemačke, čiji je stav o BiH jasno istaknut, tvrdi zastupnik u njemačkom parlamentu.

Iz krugova hrvatske vlade i HDZ-a čulo se da je nametnuta izmjena bila formulisana u Zagrebu, naveo je Ahmetović (Arhiva)

Adis Ahmetović, zastupnik u njemačkom parlamentu i specijalni izvjestitelj Bundestaga za Zapadni Balkan, kritikovao je odluku Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta o nametanju Izbornog zakona i izmjena Ustava bh. entiteta Federacija BiH, rekavši da je taj potez na dan izbora nezabilježen.

Ahmetović je u saopštenju koje prenose sarajevski mediji naveo da su građani BiH na izborima jasno glasali za Evropsku uniju, te je podsjetio da su dva od tri izabrana člana Predsjedištva BiH iz progresivnog i demokratskog kruga.

No, tvrdi, ta ostvarenja su uništena Schmidtovom intervencijom na dan izbora.

“Političke akcije njemačkog visokog predstavnika nisu samo naštetili reputaciji OHR-a i na taj način BiH, nego posebno i Njemačke. Napraviti izmjene Ustava entiteta FBiH i izbornog zakona na sveti dan demokratije bez informisanja stanovništva unaprijed je globalno bez presedana te, štaviše, nekompatibilno sa smjernicama OSCE-a”, poručio je Ahmetović, koji tvrdi da je Schmidtova odluka suprotna poziciji njemačke vlade i parlamenta, koje je pozvao na reakciju.

Kaže da je u opsežnoj Rezoluciji koju su podržali SPD, CDU/CSU, Zeleni i FDP u Bundestagu u julu 2022., njemački stav o Bosni i Hercegovini jasno istaknut.

‘Njemačka odbija daljnju etničku podjelu BiH’

„Mi kao Savezna Republika odbijamo daljnju etničku podjelu zemlje. Oni se protive načelu legitimnog predstavljanja i žele brzu provedbu presuda Europskog suda za ljudska prava. Odbijaju bilo kakve dogovore sa secesionistima, a tu su i Čović i Dodik, prema rezoluciji Bundestaga“, naveo je.

Ahmetović kaže da bi njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock morala kritikovati Schmidta, te da bi zajedno sa SAD-om trebala zahtijevati poništenje odluke.

Dodao je i da je Visoki predstavnik prokockao povjerenje u demokratske procese, kao i kredibilitet institucije OHR-a.

„Iz krugova hrvatske vlade i HDZ-a čulo se da je nametnuta izmjena bila formulisana u Zagrebu“, naveo je.

Ahmetović je pozvao stanovnike BiH, bilo da se radi o Hrvatima, Bošnjacima ili Srbima, da ustanun protiv daljnje etničke podjele BiH.

„Samo kohezija, mir i međusobno poštovanje mogu biti izlaz iz stalne krize“, zaključio je Ahmetović.

Izvor: Al Jazeera