Beogradski mediji: Ruski propagandisti napali Vučića i Srbiju

Kako pišu mediji u Srbiji, na Aleksandra Vučića i Srbiju su ‘udarile dvije ratnohuškačke haubice’ Vladimir Solovjov i Jurij Kotenok.

Tema pisanja određenog broja medija u Srbiji „napadi“ su tzv. meijdskih jastrebova Putinovog režima, koji su svoj „bijes“ usmjerili prema Srbiji i srbijanskom predsjeniku Aleksandru Vučiću (EPA)

Tema pisanja određenog broja medija u Srbiji „napadi“ su tzv. meijdskih jastrebova Putinovog režima, koji su svoj „bijes“ usmjerili prema Srbiji i srbijanskom predsjeniku Aleksandru Vučiću.

Razlog takvog ponašanja, kako piše, Blic.rs jeste srbijansko glasanje u Ujedinjenim nacijama, kada je Srbija dva puta glasala protiv ruske agresije na Ukrajinu.

Kako pišu mediji u Srbiji, na Aleksandra Vučića i Srbiju su „udarile dvije čuvene Putinove ratnohuškačke haubice: Vladimir Solovjov, propagandista i prezenter na TV kanalu Rusija-1, i Jurij Kotenok, prokremaljski vojni analitičar“.

Blic piše kako se „nižu se jezive uvrede zbog dva srpska “ne” Putinu“, iako Srbija jedina u Evropi, osim Belorusije, od početka ruske agresije na Ukrajinu nije uvodila sankcije Kremlju.

Zbog toga Srbija sve vrijeme trpi ogromne pritiske iz EU i SAD, kao i prijetnje povlačenjem investicija i ukidanjem bezviznog režima, pišu srbijanski mediji.

Uvrede na Vučićev račun

Uprkos svemu tome, Rusija je Srbiju najprije praktično ucijenila gasnim sporazumom, a sada je i otvoreno stavljena na metu Putinovih propagandista, može se dalje pročitati u srbijanskim medijima.

Jurij Kotenok, koji se potpisuje kao Voenkor Kotenok, na Telegramu je napisao da je Srbija glasala protiv Rusije u UN i izvrijeđao Vučića optužujući ga da je “marioneta” i “prostitutka”.

Kotenok je poznat i kao ruski ratni reporter koji od početka ruske agresije na Ukrajinu otvoreno podržava rat u najbrutalnijim formama i genocid nad Ukrajincima pod maskom “denacifikacije”, piše, između ostalog Blic.rs.

Vladimir Solovjov, s druge strabe, jedan je od najžešćih Putinovih propagandista. Na Twitteru je napisao da se “među onima koji su glasali protiv Rusije našla i Srbija”, i da je Vučić “stalno obećavao da neće uvoditi sankcije Rusiji”.

Solovjov je autor emisije na TV kanalu Rusija-1, u kojoj se, između ostalog, Zapadu prijetilo smrzavanjem i nuklearnim uništenjem, tražilo strijeljanje odgovornih za haotičnu mobilizaciju u Rusiji, ili se čak predlagao morbidni recept za ratnu pobjedu: “Svi koji su sa nama biće dobro, a ostale ćemo pobiti!”

Uvredljivo i o Albaniji

Solovjev „teških“ riječi nije poštedio ni Albaniju:

„Štaviše, bio sam iznenađen. Naime, izgleda kako postoji država koja se zove ‘Albanija’ koja je tako nekulturna da nije dozvolila Rusiji, stalnoj članici Vijeća sigurnosti UN-a, protiv svih normi, čak ni da izrazi svoj pogled na situaciju. No, mi smo opet tamo otišli i držali jezik za zubima. Gdje su sankcije državi koja ima ime „Albanija“, a koja se više ponaša kao Albany. Ne mogu se sjetiti u kojoj je to državi (Albany je u američkoj saveznoj državi New York). Iznenada je nastala država koja sebe ne smatra jeftinom džukelom američkog imperijalizma, već velikom, nezavisnom državom.“, rekao je Solovjov.

Korisnici Twittera se pitaju: Kako to da nije čuo za Albaniju kada u susjednoj državi ima nekoliko vila. Solovjov je imao dvije vile u italiji.

Srbija je u ponedjeljak podržala odbijanje inicijative Rusije da Generalna skupština UN održi tajno glasanje o tome da li se osuđuje potez Moskve kojim je aneksirala četiri okupirana regiona u Ukrajini. Među 107 država koje su se izjasnile da glasanje treba da bude javno bila je i  Srbija.

Zatim je u srijedu Generalna skupština UN-a sa 143 glasa odobrila rezoluciju kojom se Rusiji poručuje da je aneksija četiri ukrajinske teritorije nezakonita i nevažeća. Za rezoluciju je glasala i Srbija.

Izvor: Agencije