Patrijarh Porfirije ustoličen u Pećkoj patrijaršiji

Ovim činom, po vijekovnoj tradiciji Srpske pravoslavne crkve, zaokružen je proces Porfirijevog preuzimanja dužnosti srpskog prvojerarha.

Patrijarh Porfirije naslijedio je na tronu Svetog Save prvog arhiepiskopa SPC-a, patrijarha Irineja (EPA)

Patrijarh Porfirije ustoličen je u petak u Pećkoj patrijaršiji, a u drevni sveti tron arhiepiskopa pećkih i Patrijaraha srpskih uveli su ga najstariji arhijereji – mitropolit dabrobosanski Hrizostom i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Mitropoliti su uručili 46. patrijarhu i 57. poglavaru Srpske pravoslavne crkve (SPC) simbole patrijarha – panagiju, odnosno ikonu koju episkop nosi na prsima, a na kojoj je predstavljena Bogorodica s malim Hristom na rukama, dok je na drugoj strani Isus Hristos ili Sveta Trojica u vidu tri anđela, zatim žezal – štap i svečanu odeždu – zelenu mandiju, prenosi Tanjug.

Naslijedio patrijarha Irineja

Uvođenje u tron pratili su povici prisutnih “aksios” (dostojan), a ovim činom, po vijekovnoj tradiciji SPC-a, zaokružen je proces Porfirijevog preuzimanja dužnosti srpskog prvojerarha.

Patrijarh Porfirije naslijedio je na tronu Svetog Save prvog arhiepiskopa SPC-a, patrijarha Irineja, koji je preminuo 20. novembra 2020. godine.

Izabran je za patrijarha na Saboru SPC-a održanog 18. februara 2021. godine, a dan kasnije uveden je u najsvetiji tron arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog u Sabornoj crkvi u Beogradu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada