Hrvatska nabavlja francuske protuzračne sisteme

Petnaest ministara odbrane država NATO-a potpisali su pismo namjere o zajedničkoj nabavci protuzračnih odbrambenih sistema, no Hrvatska se zasad u taj posao upušta sama.

Ministar odbrane Mario Banožić nije htio iznositi pojedinosti koje protuzračne odbrambene sisteme Hrvatska nabavlja (EPA)

Petnaest ministara odbrane država članica NATO-a potpisali su u četvrtak u Briselu pismo namjere o zajedničkoj nabavci protuzračnih odbrambenih sistema, a Hrvatska se zasad nije uključila jer već od ranije o tome bilateralno razgovara s Francuskom, izjavio je ministar odbrane Mario Banožić, piše Hina.

Na inicijativu Njemačke, kojoj se pridružilo još 14 članica NATO-a, pokreće se opremanje protuzračne odbrane sistemima poput Arrow 3 ili Patriot u okviru zajedničke Evropske inicijative za zaštitu neba. Pismo namjere potpisano je na marginama sastanka odbrane država članica NATO-a.

Ministar Banožić je rekao da je i Hrvatska o tome razgovarala s Njemačkom, ali da je pridruživanje odgođeno jer Hrvatska već razgovora o sistemu protuzračne odbrane kratkog dometa s Francuskom.

Pad drona alarmirao Zagreb

“Mi smo nakon pada drona u Zagrebu u ožujku ove godine, protuzračnu obranu postavili kao prioritet, prije svega sustave kratkog dometa i tu smo kroz bilateralne razgovore s Francuskom već osigurali materijalne resurse na razini jedne bitnice, a cilj nam je da za vrlo kratko vrijeme osiguramo pet bitnica”, rekao je Banožić novinarima nakon završetka sastanka ministara odbrane NATO-a.

“S tim automatski otvaramo priču i o srednjem i dugom dometu i siguran sam da ćemo tu priču vrlo uspješne završiti. Na to smo se i pozivali u razgovorima s Njemačkom i sada čekamo da vidimo što će točno biti nabavljeno od sustava i koliko ćemo se mi moći uklopiti s ovim našim kratkim i srednjim dometom”, dodao je Banožić.

Banožić nije htio iznositi pojedinosti koje sisteme Hrvatska nabavlja. “Rekao sam zemlju podrijetla, a s detaljima ne izlazimo u javnost”.

Dodaje da nije kasno za Hrvatsku da se uključi u njemačku inicijativu kada se vidi hoće li ti sistemi dugog dometa biti kompatibilni s dogovorenim sistemima kratkog i srednjeg dometa.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada