BiH: Danas počinje novo brojanje glasova za predsjednika RS-a

Na osnovu naredbe Centralne izborne komisije BiH u Glavnom centru za brojanje će početi novo brojanje glasova za funkciju predsjednika i potpredsjednike bh. entiteta Republika Srpska.

Opozicija u RS-u je tražila novo prebrojavanje glasova jer su uvjereni da je njihova kandidatkinja pokradena (Reuters - Ilustracija)

Na osnovu naredbe Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine u Glavnom centru za brojanje u sarajevskoj dvorani Zetra danas će u 15:30 sati početi novo brojanje glasova za funkciju predsjednika i potpredsjednike bh. entiteta Republika Srpska.

Akreditirani posmatrači političkih stranaka, ispred kojih su ovjereni kandidati za predsjednika i potpredsjednike RS-a i nezavisnih kandidata, kandidati koji se pojavljuju na glasačkom listiću, kao i akreditirani posmatrači za praćenje Glavnog centra za brojanje mogu biti prisutni u toku brojanja, saopštili su iz CIK-a, prenosi Anadolija.

Navodi se da tri javna radio-televizijska servisa u Bosni Hercegovini (RTVBiH, RTVFBiH i RTRS), ukoliko pokažu interes, mogu uživo u cijelosti prenositi otvaranje vreća i kontrolno ponovno brojanje glasačkih listića za nivo predsjednika i potpredsjednike bh. entiteta Republike Srpske. Isto će biti omogućeno i drugim zainteresiranim medijima u BiH.

Ponovno brojanje

Centralna izborna komisija BiH je u utorak, na 62. sjednici, donijela naredbu prema kojoj se, u cilju pravilnog objedinjavanja rezultata izbora, naređuje Glavnom centru za brojanje da izvrši otvaranje vreća sa glasačkim listićima, izvrši kontrolno ponovno brojanje glasačkih listića, te utvrdi i objedini rezultate izbora sa 45 redovnih biračkih mjesta za nivo Parlamentarne skupštine BiH, Parlament Federacije BiH, Narodne skupštine RS-a i skupština kantona.

Prema dosadašnjim rezultatima kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata za predsjednika entiteta RS-a Milorad Dodik ima 291.915 glasova, a Jelena Trivić (Partija demokratskog progresa) 262.969 što je razlika od skoro 29.000 glasova.

Opozicija u RS-u je tražila novo prebrojavanje glasova jer su uvjereni da je njihova kandidatkinja pokradena.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada