Varhely o Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Albaniji…

Komesar za proširenje i susjedstvo Oliver Varhelyi, predstavio je danas izvještaje o napretku zemalja Zapadnog Balkana.

Komesar za proširenje i susjedstvo Oliver Varhelyi (EPA)

Komesar za proširenje i susjedstvo Oliver Varhelyi, predstavio je danas u Komitetu za vanjske poslove Evropskog parlamenta izvještaje o napretku Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Albanije u sprovođenju reformi i evropskim integracijama, a izvještaj je predstavio i za Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Kosovo.

Izvještaj uključuje pregled napretka u svim zemljama kandidatkinjama i potencijalnim kandidatkinjama za priključenje Evropskoj uniji. Izvještaj se objavljuje jednom godišnje. Današnjim izvještajem obuhvaćeno je šest zemalja Zapadnog Balkana i Turska.

Za Crnu Goru važna vladavina prava

U predstavljanju izvještaja za Crnu Goru, Varhelyi je izjavio da ključna obaveza te zemlje u daljem pretpristupnom procesu ka Evropskoj uniji da jača vladavinu prava, posebno kada su u pitanju poglavlja 23 i 24, koja se tiču jačanja slobode medija i depolitizaciju institucija.

“Da bi se to ostvarilo, Crna Gora mora intenzivirati napore u rješavanju preostalih neriješenih pitanja, uključujući ona poput slobode izražavanja i slobode medija, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala”, rekao je Varhelyi, prenosi agencija Tanjug, pozivajući se na crnogorske medije.

On je kazao da je Evropska komisija Crnoj Gori istu ocjenu dala i prošle godine, ali da su ta pitanja i dalje izvor zabrinutosti.

On je kazao da je pohvalno što se Crna Gora i dalje usklađuje sa vanjskom politikom EU-a.

Važna godina za Sjevernu Makedoniju

U predstavljanju izvještaja za Sjevernu Makedoniju, Varhelyi je rekao da je za tu zemlju ova godina važna za početak pregovaračkog procesa.

“Sjeverna Makedonija je započela pregovarački proces prvom međuvladinom konferencijom koja je odavno trebalo da se desi. Ovo je iskorak za zemlju, Sjeverna Makedonija je pokazala odlučnost i trajni napredak”, rekao je Varhelyi.

Evropski komesar je napomenuo da je važno da zemlja održi tempo reformi i iskoristi proces skrininga, kako bi iskoristila svoj potencijal za ubrzanje reformi.

U izvještaju se pozdravlja puna usklađenost Sjeverne Makedonije sa vanjskom politikom EU-a, posebno kada je riječ o Ukrajini.

Uspjeh Albanije u borbi protiv kriminala

U predstavljanju izvještaja za Albaniju, evropski komesar je izjavio da je Albanija pokazala riješenost da se bori protiv kriminala i korupcije.

“Albanija je nastavila da napreduje i dala je rezultate. Reforma u pravosuđu i predstojeća provjera su primjeri dobrog rada. Albanija se borila protiv kriminala i korupcije. Albanija je bila 100 posto na evropskoj liniji oko ruske okupacije Ukrajine”, naglasio je Varhelyi.

Evropski komesar je kao veoma važna pitanja za Albaniju istakao pravo na imovinu, slobodu medija i vladavinu prava.

Prema njegovim riječima, za nastavak evropskog puta Albanije neophodna je politička posvećenost, konsenzus svih političkih aktera i nezavisna i profesionalna administracija.

Evropska komisija predložila je ranije u srijedu da se Bosni i Hercegovini dodijeli kandidatski status pod uvjetom da poduzme niz reformi i usvoji nekoliko zakona u području sudstva, borbe protiv korupcije i slobode izražavanja, dok je Brisel iznio niz kritika na račun Srbije, posebno zbog njene vanjske politike, uključujući i izbjegavanje uvođenja sankcija Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu.

Izvor: Agencije