Evropska komisija uvjetno preporučila kandidatski status za BiH

Preporuka podrazumijeva ispunjavanje osam uvjeta od čega je reforma pravosuđa u vrhu prioriteta.

Bosna i Hercegovina je potencijalni kandidat za članstvo u Evropskoj uniji od 2003. godine (EPA)

Evropska komisija je uvjetno preporučila status kandidata za Bosnu i Hercegovinu, usprkos negativnom izvještaju da nije ostvaren napredak u ključnim poljima.

Preporuka podrazumijeva ispunjavanje osam uvjeta od čega je reforma pravosuđa u vrhu prioriteta. Konačnu odluku donijet će Vijeće Evropske unije.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhely iznio je ovih osam uvjeta te rekao da Brisel ne odustaje ni od 14 prioriteta koje je EU dala BiH 2019. godine.

“Najveći broj uvjeta odnosi se na pravosuđe, izmjene i dopune zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, tu je i donošenje novog zakona o sudovima u BiH te donošenje zakona o sukobu interesa. Također Brisel očekuje od Sarajeva da bolje regulira pitanje granica, migracija i azila te bolju zaštitu novinara. Još jedan važan uvjet je što prije donijeti nacionali program kako bi se pravna stečevina uskladila sa onom EU. Znamo koliko je tu bilo saobtaže, koliko Vijeće ministara BiH nije činilo ništa po tom pitanju”, javlja reporter Al Jazeere Branimir Zekić.

‘Konačna odluka vjerovatno u decembru’

Varhelyi je rekao da je davanje statusa zemlje kandidata “ponuda s evropske strane upućena BiH i narodu BiH”.

“Mi to činimo za narod BiH, međutim, to dolazi i uz visoka očekivanja, politička elita to mora pretvoriti u stvarnost”, dodao je.

Nakon izbora održanih 2. oktobra, kaže Varhelyi, očekuje se da će zakonodavna tijela i vlade brzo biti formirane kako bi se mogli početi baviti provedbom evropskih reformi.

“Evropsko vijeće će donijeti konačnu odluku vjerovatno u decembru. Komisija je spremna dati svoju podršku, ali Komisija nastavlja pratiti provedbu 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije na temelju napretka ostvarenog na terenu i o njima se ne može pregovarati. BiH ih sve mora ispuniti prije nego bude u mogućnosti otvoriti pregovore”, rekao je.

Ponovio je da su zemlje zapadnog Balkana za njih prioritet te je strateško opredjeljenje da svih šest zemalja uđe u EU što je prije moguće.

Podvukao je i da je ruski rat protiv Ukrajine temeljno promijenio stanje u Evropi te je geostrateško ulaganje u dugoročni mir i stabilnost evropskog kontinenta od iznimne važnosti.

Kao hitna reakcija na takvo stanje Ukrajini i Moldaviji dat je status kandidata za članstvo, kazao je Varhelyi, dok je Gruziji dat status potencijalnog kandidata, a njihov zahtjev za takvo nešto podcrtavaju njihovu percepciju da Evropska unija ima ključnu ulogu u očuvanju mira i stabilnosti.

Zahtjev za članstvo 2016.

Bosna i Hercegovina je potencijalni kandidat za članstvo u Evropskoj uniji od 2003. godine i službeno je podnijela zahtjev za članstvo u februaru 2016. godine, a Komisija je 2019. godine identificirala 14 ključnih prioriteta koje zemlja mora ispuniti u smislu otvaranja pregovora o pristupanju EU, piše Fena.

Preporuka Evropske komisije neće odmah promijeniti šanse Bosne i Hercegovine za dobivanje kandidatskog statusa, ali to bi bila poruka koja bi pomogla ubrazanju provedbe potrebnih reformi i ispunjavanju uvjeta iz Mišljenja Evropske komisije, piše EURACTIV.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada