Senatori: Novembar je kritičan za BiH, SAD treba djelovati

Grupa američkih senatora zatražila je od administracije predsjednika Joea Bidena hitno poduzimanje mjera kojima bi se osigurao nastavak međunarodne vojne misije u Bosni i Hercegovini.

Američki senatori se zalažu za produžetak misije 'Althea' (EPA)

Grupa američkih senatora zatražila je od administracije predsjednika Joea Bidena hitno poduzimanje mjera kojima bi se osigurao nastavak međunarodne vojne misije u Bosni i Hercegovini, jer su ocijenili da je stanje u toj zemlji zabrinjavajuće, a njena stabilnost dodatno ugrožena destruktivnim djelovanjem Rusije.

Senatori Jean Shaneen, Chris Murphy, Thom Tillis i Roger Wicker uputili su zajedničko pismo američkom državnom sekretaru Antony Blinkenu i ministru odbrane Lloydu Austinu, podsjećajući kako bi novembar mogao predstavljati kritično razdoblje za Zapad u odnosu na Bosnu i Hercegovinu, prenosi Hina.

Podsjetili su da sljedećeg mjeseca Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda treba odlučivati o tome hoće li biti produžen mandat vojne misije Evropske unije u Bosni i Hercegovini pod nazivom “Althea”.

Dodik prijeti otcjepljenjem bh. entiteta RS

Snažno se zalažu za produžetak te misije, uz ocjenu kako je nužno da snage EUFOR-a u Bosni i Hercegovini nastave djelovati s izvršnim mandatom očuvanja mira te da se za to osigura najmanje 1.100 vojnika na terenu.

Senatori su ocijenili kako se i SAD treba dodatno angažirati da bi ta misija bila što učinkovitija i ponuditi Bosni i Hercegovini više od logističke podrške i vojne obuke.

Sve to smatraju posebno važnim u svjetlu činjenice da je u proteklih godinu dana lider bosanskih Srba Milorad Dodik pojačao retoriku kojom prijeti otcjepljenjem bh. entiteta Republika Srpska od Bosne i Hercegovine.

“Napetosti [u zemlji] su velike, a realan je rizik od manjih incidenata koji mogu prouzročiti daljnju destabilizaciju, pa i nasilje. Stoga je potrebno odmah djelovati kako bi se to spriječilo”, stav je četvero senatora koji su ranije ove godine zajednički boravili u posjeti Bosni i Hercegovini.

Posebno opasnim smatraju to što Rusija Zapadni Balkan tretira kao svoju interesnu zonu, a Moskva uz to snažno podržava regionalne igrače koji se protive članstvu u EU i NATO-u.

SAD, kako su ocijenili, ne smije zatvarati oči pred takvim prijetnjama i opasnostima, a kao dio odgovora na rusku agresiju na Ukrajinu trebala bi osigurati “vidljivu prisutnost” na Balkanu.

Bidenovu administraciju pozvali su da zajedno s EU-om razradi strategiju za nastavak mirovne misije u Bosni i Hercegovini u slučaju da Rusija, ali i Kina, u Vijeću sigurnosti UN-a pokušaju blokirati produženje mandata EUFOR-a.

U Sarajevu, uz EUFOR, djeluje i štab NATO-a

Vjeruju kako u slučaju blokada u UN-u postoji zakonska osnova i mandat za produženje neke vrste međunarodne vojne misije u Bosni i Hercegovini, prije svega kroz NATO strukture, koje su također već na terenu.

U Sarajevu trenutno, uz EUFOR, djeluje i štab NATO-a, kojia vodi američka generalica Pamela McGaha.

U njemu su uglavnom oficiri čiji je zadatak raditi na reformi odbrane Bosne i Hercegovine i obuci oružanih snaga te zemlje.

EUFOR i NATO HQ Sarajevo uspostavljeni su nakon što je 2004. godine okončan mandat mirovnih snaga predvođenih NATO-om (SFOR), a izvršne ovlasti prenesene su na misiju “Althea”.

Od tada Vijeće sigurnosti UN-a svake godine posebnom rezolucijom odlučuje o produženju misije EUFOR-a.

Izvor: Agencije