CIK naredio ponovo brojanje glasova za predsjednika RS-a

Opozicija optužuje da je njihova kandidatkinja Jelena Trivić pokradena u korist čelnika vladajućeg SNSD-a Milorada Dodika, što je izazvalo masovne proteste u Banjoj Luci.

Prema podacima CIK-a BiH nakon prebrojane većine glasova aktualni srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik vodi u utrci za predsjednika entiteta Republika Srpska za oko 30.000 glasova ispred kandidatkinje ujedinjene opozicije Jelene Trivić (Denis Kapetanovic/PIXSELL)

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovina naredila je ponovo brojane glasova za predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, nakon optužbi opozicije da je njihova kandidatkinja Jelena Trivić pokradena u korist čelnika vladajućeg SNSD-a Milorada Dodika, što je izazvalo masovne proteste u Banjoj Luci, u jeku neviđene političe krize u Bosni i Hercegovini.

Nekoliko hiljada demonstranata okupilo se u prošli četvrtak u Banjoj Luci, a zatim i u nedjelju, zahtijevajući ponavljanje izbora za entitetskog predsjednika.

Protest su organizirale Partija demokratskog progresa (PDP) i Srpska demokratska stranka (SDS) nakon objave navodnih dokaza o uloupotrebama na izborima održanima 2. oktobra.

Prema podacima CIK-a BiH nakon prebrojane većine glasova aktualni srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik vodi u utrci za predsjednika entiteta Republike Srpske za oko 30.000 glasova ispred kandidatkinje ujedinjene opozicije Jelene Trivić.

Kritike opozicije

„Nastavit ćemo ovu borbu. Ja se nemam pravo umoriti u ovome. Ja se umoriti neću. Mislili ste pokrasti dlanom o dlan, i idemo dalje kao do sada. E neće biti kao do sada“, rekla je u obraćanju Trivić.

Predsjednik PDP-a Mladen Borenović zatražio je da se otvore sve vreće s izbornim materijalom, te da se ponove izbori za predsjednika Republike Srpske.

„Neka jasno kaže narodu zašto su krali i da odgovaraju oni koji su krali i prekrajali izbornu volju građana“, rekao je Borenović.

Okupljeni na skupu u centru Banja Luke izvikivali su ‘Mile lopove’, “Pobjeda, pobjeda’.

Jelena Trivić, visoka dužnosnica PDP-a, proglasila je u nedjelju izbornu pobjedu, a identično je učinio i čelnik SNSD-a Milorad Dodik.

Izvor: Agencije