Proslava u RS-u u sjeni straha: ‘Neću ratovati kao moj otac’

U Istočnom Sarajevu, okićenom zastavama RS-a, malo ko ima apetit za novim konfliktom, piše francuska agencija AFP.

Dodikova sve agresivnija retorika, uz planove o povlačenju iz državih instutucija, bacila je sjenu na ovogodišnje obilježavanje (Miloš Milivojević / Tanjug)

Uoči obilježavanja 9. januara, praznika bosanskih Srba, Mira Vuletić nije u slavljeničkom raspoloženju. Priča o raspadu države jača, a jačaju i strahovi da bi se Bosna i Hercegovina mogla vratiti u najcrnje dane međuetničkog konflikta.

Praznikom, koji pada u nedjelju, obilježava se stvaranje Republike Srpske, entiteta bosanskih Srba koji je proglašen prije tri decenije.

To je bio jedan od događaja koji su zemlju gurnuli u rat 1990-ih, u kojem je ubijeno više od sto hiljada ljudi, piše francuska agencija AFP.

‘Kriju svoj lopovluk’

„Izazivaju paniku i to me plaši“, kaže Vuletić, 70-godišnja penzionerka, jedna od rijetkih koje su bile spremne dati ime u Istočnom Sarajevu, koje pripada RS-u.

„Ali mislim da to rade da sakriju svoje šeme i lopovluk“, dodala je Vuletić, upirući prst u lidere svih etničkih grupa u BiH zbog endemske korupcije.

Francuska agencija podsjeća da tenzije u BiH mjesecima rastu, nakon što je lider bosanskih Srba Milorad Dodik objavio plan o povlačenju Srba iz državnih institucija, uključujući vojsku, pravosuđe i porezni sistem.

Zbog toga se Dodik našao na meti novih sankcija SAD-a, koji ga tereti za pokušaj kršenja Dejtonskog sporazuma.

No, uprkos sankcijama, piše AFP, proslava u RS-u je išla prema planu, a srpske trobojke su se zavijorile širom Istočnog Sarajeva.

Dodikova sve agresivnija retorika, uz planove o povlačenju iz državih instutucija, bacila je veliku sjenu na ovogodišnje obilježavanje.

„Nikada se ne smije isključiti mogućnost konflikta u BiH“, upozorava Srećko Latal, urednik Balkan Insighta, regionalne mreže istraživačkog novinarstva.

„Dodik ide dalje i dalje u priču koja može završiti pokušajem secesije koja neće proći bez konflikta“, dodaje.

Otac odlikovan, preživljava radom na gradilištu

I dok je Evropska unija ostala relativno tiha na krizu, Washington je preduzeo oštriji stav i uveo Dodiku sankcije, no, on ne pokazuje znake povlačenja.

Međutim, čini se da u Istočnom Sarajevu malo ko ima apetit za novim konfliktom.

Nezaposleni muškarac u 30-godinama tvrdi da život ostaje zatočen u teškoćama siromašne zemlje.

„Moj otac borio se za Republiku Srpsku a čak je dobio i odlikovanje za to. Sada preživljava tako što radi na gradilištu“, rekao je muškarac, koji nije želio reći ime, „iz straha da zbog toga ne bude mogao pronaći posao“.

AFP naglašava da je kriza pridnijela brojnim problemima u BiH, u kojoj niske plate, višegodišnja korupcija i nefunkcionalna vlast opterećena birokratijom utiču na osnovni životni standard.

„Danas sam dobila penziju, koja će mi jedva trajati deset dana“, kaže Vuletić. „Nastavit ćemo živjeti kao životinje“.

Sa malo drugih opcija, Bosanci masovno odlaze u inostranstvo, a u protekloj deceniji, to je učinilo gotovo pola miliona ljudi, prema podacima neprofitne organizacije Održivi povratak, dodaje se u tekstu.

„Ako vidim da je novi sukob moguć, odmah ću otići sa svojom suprugom“, rekao je muškarac iz Istočnog Sarajeva. „Neću ratovati kao moj otac“.

Izvor: Agencije