Obilježavanje neustavnog praznika u bh. entitetu RS: Nacionalistički ispadi

U podne je održan defile u Banjoj Luci u kojem je učestvovalo oko 2.700 učesnika, među kojima oko 820 pripadnika MUP-a RS-a.

Praznik je Ustavni sud Bosne i Hercegovine još 2016. godine proglasio neustavnim (Anadolija)

U centru Banje Luke danas je povodom proslave 9. januara Dana Republike Srpske, kojeg je Ustavni sud Bosne i Hercegovine u dva navrata proglasio neustavnim, održan svečani defile u kojem je učestvovalo oko 2.700 učesnika, među kojima oko 820 pripadnika MUP-a RS-a.

Osim pripadnika entitetskog MUP-a u defileu su učestvovali i predstavnici civilnog sektora, javila je agencija Anadolija.

U defileu su između ostalih učestvovali konjica i helikopterska jedinica MUP-a RS-a i Helikopterski servis RS-a, te predstavnici brojnih preduzeća, organizacija i udruženja, saveza, sportskih klubova, fakulteta…

Oni su prodefilovali pred tribinom na kojoj su uz dužnosnike iz reda bosanskih Srba bili i dužnosnici i vojni časnici iz Srbije te ruski abasador u BiH Igor Kalabuhov.

Mjesto i za osuđene ratne zločince

Tamo se našlo i počasno mjesto za osuđene ratne zločince poput Vinka Pandurevića kojeg je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) pravomoćno osudio na 13 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, uključujući tu genocid u Srebrenici, podsjeća Hina.

Ta činjenica nije bila zapreka da on stoji neposredno iza Dodika i srbijanskog ministra policije Aleksandra Vulina.

Praznik je Ustavni sud Bosne i Hercegovine još 2016. godine proglasio neustavnim, a samo obilježavanje prema običaju prate nacionalistički ispadi u Janji, Brčkom, Gacku, Foči…

Tog dana 1992. godine takozvana Skupština srpskog naroda u BiH donijela je „Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH“.

Obilježavanje se održava u jeku, kako mnogi tvrde, najveće krize u Bosni i Hercegovini nakon završetka rata, s obzirom na blokade rada državnih institucija i planove lidera bosanskih Srba Milorada Dodika o stvaranju paralelnih institucija u entitetu RS i povlačenju nadležnosti sa državnog na entitetski nivo.

Obilježavanje je uslijedilo nekoliko dana nakon što je SAD odlučio Dodiku uvesti sankcije zbog visoke korupcije i narušavanja sigurnosti u regiji.

Šarovićevo upozorenje

Američka ambasada u BiH upozorila je da je obilježavanje 9. januara neustavno i da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće.

Dan uoči proslave, u Banjoj Luci je održana akademija kojoj su prisustvovali zvaničnici iz Srbije, kao i nekoliko desničarskih europarlamentaraca, te predstavnici Kine i Rusije.

U nekoliko gradova u entitetu RS jučer su, tokom slavlja, zabilježene provokacije i nacionalistički ispadi.

Na akademiji su bili i predstavnici opozicije iz RS-a. Predsjednik SDS-a Mirko Šarović rekao je da je „put koji je izabrao Dodik put bez povratka, koji neće donijeti ništa dobro našem narodu i cijeloj republici“.

Izvor: Al Jazeera i agencije