Tužilaštvo Kosova: U slučaju “Brezovica” zamrznuto skoro šest miliona eura

Privedene su četiri osobe, od kojih su tri zadržane u pritvoru na 48 sati, dok se za još pet traga.

Ovo nije zadnja akcija i ovaj proces će biti nastavljen narednih dana, rekao je tužilac Rasim Maloku (Anadolija)

U nastavku akcije u slučaju “Brezovica” koja je danas sprovedena na devet lokacija na Kosovu privedene su četiri osobe, od kojih su tri zadržane u pritvoru na 48 sati, a jedna je puštena u redovnu proceduru, dok se za još pet traga, rečeno je na konferenciji za novinare predstavnika Osnovnog tužilaštva u Uroševcu i Policije Kosova, javlja agencija Anadolija.

Glavni tužilac Osnovnog tužilaštva u Uroševcu Shukri Jashari je kazao da je pretres izvršen i u kancelarijama Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja gdje su zaplijenjeni materijalni dokazi koji će se koristiti u daljem procesu, a bilo je i hapšenja.

“Također danas su zadržani na 48 sati Bedri Halimi, glavni inspektor Ministarstva životne sredine zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo zloupotrebe službenog položaja. Zadržan je i bivši generalni sekretar Ministarstva životne sredine Arben Citaku zbog sumnje da je počinio krivično djelo zloupotrebe položaja i primanje mita. Zadržan je odlukom tužioca i jedan građanin, tačnije investitor naselja na Brezovici pod sumnjom da je počinio krivično djelo vršenja uticaja i primanja mita”, kazao je Jashari.

Tužilac u ovom predmetu Rasim Maloku je istakao da je tokom istrage zamrznuto skoro šest miliona eura na bankovnim računima osumnjičenih i članova njihovih porodica zbog sumnje da su stečeni krivičnim djelima.

“Ovo nije zadnja akcija i ovaj proces će biti nastavljen narednih dana”, naglasio je Maloku.

Predmet istrage i nekoliko Srba

Iako nije mogao da objavi imena osumnjičenih, kazao je da su predmet istrage i nekoliko Srba, od kojih je jedan trenutno u bolnici, jedan se nalazi u Srbiji, dok su dvojica u redovnoj proceduri.

Šef istrage za teška krivična djela Policije Kosova Agron Haziri rekao je da je tokom pretresa zaplijenjeno nekoliko materijalnih dokaza, vozilo, oružje, municija, kompjutersko kućište, mobilni telefon, uniforme sa natpisom policije bivše Jugoslavije i različita dokumenta.

“Tokom intenzivne istrage koju smo sproveli sa jedinicom za finansije na žiro računima osumnjičenih osoba identifikovali smo sumu novca u vrijednosti od 5.389.000 eura i 86.146 američkih dolara”, kazao je Haziri.

Istakao je da se privedeni sumnjiče ne samo za mito, nego i za ometanje procesa i zastrašivanje.

Današnja akcija i hapšenja su nastavak akcije od 21. decembra kada je uhapšeno deset lica, među kojima i bivši gradonačelnik Štrpca Bratislav Nikolić iz Srpske liste, zbog uzimanja mita za izdavanje dozvola za gradnju vikendica na Brezovici.

Desetorici uhapšenih u decembru Osnovno tužilaštvo u Uroševcu je odredilo mjesec dana pritvora.

Izvor: Agencije