Zbog korupcije: Američke sankcije Milanu Tegeltiji i Mirsadu Kukiću

Kako je saopćeno iz State Departmenta, Tegeltija i Kukić su sankcionisani zbog umiješanosti u značajnu korupciju. Ovakva odluka, podrazumijeva prije svega zabranu ulaska u SAD.

Milan Tegeltija i Mirsad Kukić (Pixsell/Fena)

Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije i bivšem predsjedniku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milanu Tegeltiji te predsjedniku političke stranke PDA Mirsadu Kukiću, nakon što su sankcije ranije uvedene članu tročlanog državnog predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i provladinoj komercijalnoj Alternativnoj televiziji.

“Riječ je o sankcijama Ministarstva financija [Dodik i ATV], i o sankcijama State Departmenta [Tegeltija i Kukić]”, javio je Al Jazeerin reporter Ivica Puljić.

Kako je saopćeno iz State Departmenta, Tegeltija i Kukić su sankcionisani zbog umiješanosti u značajnu korupciju. Ovakva odluka, podrazumijeva prije svega zabranu ulaska u SAD.

“Njihovo djelovanje ugrožava vladavinu prava, vjeru javnosti u demokratske institucije i vlasti, te mir i prosperitet za građane BiH”, navodi se.

Također, navodi se kako je Tegeltija kao predsjednik VSTV-a, krovne pravosudne institucije koja imenuje i razrješava tužitelje i sudije u BiH, bio uključen u koruptivna djela koja uključuju korištenje političkog utjecaja i službene moći za sticanje vlastite koristi.

Zloupotreba položaja i lična korist

“Postoje vjerodostojne informacije da je Tegeltija svoj položaj iskoristio za traženje koristi u zamjenu za miješanje u sudski proces, kao i manipulaciju imenovanjima sudija i drugim javnim poslovima”, saopćeno je.

Pored Milana Tegeltije, na listi sankcionisanih završila je i njegova supruga Tijana Tegeltija.

U kontekstu sankcionisanja Mirsada Kukića, State Department je naveo kako je Kukić umiješan u koruptivne aktivnosti koje su se odnosile na rad rudnika u Banovićima.

“U svojstvu direktora rudnika Kukić je bio umiješan u koruptivna djela putem kojih je koristio njegov politički utjecaj i službenu moć za sticanje lične koristi. Postoje vjerodostojne informacije da je Kukić prisvajao javna sredstva za ličnu korist i miješao se u odluke o zapošljavanju i imenovanju kako bi sticao političku korist”, navedeno je iz State Departmenta.

Izvor: Agencije