Velika Britanija podržala američke sankcije Dodiku

Ujedinjeno Kraljevstvo će nastaviti raditi sa partnerima na pružanju podrške BiH

Destabilizacija i korupcija predstavljaju prijetnju napretku ostvarenom u proteklih 26 godina, poručio je Lord Ahmad (EPA)

Velika Britanija među prvima je reagovala na današnje uvođenje američkih sankcija za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorada Dodika, Alternativne televizije iz Banje Luke, kao i bivšeg predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milana Tegeltiju i predsjednika partije PDA Mirsada Kukića.

Ambasador Velike Britanije u BiH Matt Field na Twitteru je podijelio post Lorda Tariqa Ahmada, ministra u britanskoj vladi, koji je pozdravio američki potez.

„Ujedinjeno Kraljevstvo pozdravlja današnje uvođenje sankcija SAD-a usljed postojećih prijetnji po stabilnost BiH. Destabilizacija i korupcija predstavljaju prijetnju napretku ostvarenom u proteklih 26 godina. Ujedinjeno kraljevstvo će nastaviti raditi sa partnerima na pružanju podrške BiH“, kaže se u Ahmadovom postu.

Pozivi za odlučnije djelovanje u BiH

Od početka krize u BiH, Velika Britanija je stala u zaštitu teritorijalnog integriteta BiH, a u britanskom parlamentu čuli su se pozivi da se ta zemlja još aktivnije uključi u rješavanje situacije u kojoj se BiH našla, te, kako je rečeno, suprotstavi štetnom utjecaju Rusije.

Brojni zastupnici pozivali su i na slanje britanskih snaga u BiH, u cilju sprječavanja potencijalne eskalacije krize u sukobe, te pozivali da odlučnije suprotstavljanje Dodikovim separatističkim akcijama.

Izvor: Al Jazeera