Hrvatska razmatra nove mjere nakon naglog skoka broja novozaraženih

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je registrirano 8.587 novih slučajeva zaraze korona virusom. Taj broj je oko 50 posto veći nego prošle sedmice i dvaput veći nego prije dvije sedmice.

U Hrvatskoj je 35.202 aktivnih slučajeva korona virusa (Al Jazeera)

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je na sjednici Vlade da Hrvatska bilježi rekordan broj potvrđenih slučajeva korona virusa od početka pandemije, čemu pridonosi i omikron varijanta, te je još jednom pozvao na pridržavanje mjera i vakcinaciju.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 8.587 novih slučajeva zaraze korona virusom te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 35.202, objavio je Stožer civilne zaštite u Hrvatskoj. Preminule su 32 osobe.

Potvrđeni broj slučajeva je oko 50 posto veći nego prošle sedmice i dvaput veći nego prije dvije sedmice, prenosi Hina.

“Taj je broj očekivan i pokazuje da je virus koji se širi Europom, novi soj omikron, vjerojatno izrazito prisutan sada i kod nas. Neće zaobići nikoga, a znamo da je riječ o znatno zaraznijoj varijanti virusa”, rekao je Plenković.

Posebno je velik porast u Splitsko-dalmatinskoj županiji, koja danas broji najveći broj slučajeva, čak nešto više nego Zagreb, i gdje je broj slučajeva triput veći nego prije dvije sedmice.

Svaki peti slučaj u Hrvatskoj zabilježen je ili u Splitsko-dalmatinskoj županiji ili u Zagrebu, dodao je.

“Porast koji vidimo u brojnim europskim zemljama, a koji se sad nazire i kod nas, još je jedno upozorenje o važnosti korištenja i kombinaciji svih mjera koje su nam na raspolaganju u zaštiti od virusa i suzbijanju njegova širenja”, istakao je premijer.

Svaki četvrti građanin stariji od 65 godina još nije vakcinisan

Ponovio je kako je temeljni način zaštite vakcinacija te pozvao sve građane koji se nisu vakcinisali da to urade, a one koji su primili dvije doze da se vakcinišu i trećom, koja će pojačati antitijela i imunitet. Poručio je kako ima dovoljno doza za sve građane.

U Hrvatskoj je 66 posto odraslih vakcinisano jednom dozom, a 63 posto je vakcinisano s dvije doze. Onih koji su primili treću dozu je trenutno 543.000.

Naveo je kako svaki četvrti sugrađanin koji je stariji od 65 godina, nažalost, još nije vakcinisan, a među njima je čak 180.000 onih koji nisu primili nijednu dozu, dok je 37.000 primilo samo jednu dozu.

“Oni su u riziku od težeg oboljenja, a to treba spriječiti cijepljenjem”, poručio je Plenković.

Također je upozorio da je omikron zarazan i dva dana prije pojave prvih simptoma, zbog čega se brže širi, te još jednom pozvao na pridržavanje osnovnih mjera zaštite, kao i na kombinaciju svih mjera kako bi štitili sebe i druge.

“Stožer civilne zaštite ima zadaću razmotriti novu situaciju kako bi vidjeli koju vrstu mjera eventualno mogu poduzeti, a o tome će sljedećih dana donositi odgovarajuće odluke”, najavio je premijer.

U BiH još 28 smrtnih slučajeva

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini zaraza korona virusom potvrđena je kod 1.556 osoba, a od posljedica infekcije umrlo je 28 osoba, prenosi Anadolija.

U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 4.156 uzoraka, od čega je 1.110 pozitivno na korona virus. U istom vremenskom periodu u Federaciji BiH prijavljeno je 15 smrtnih ishoda, dok su dva smrtna ishoda prijavljena retroaktivno.

U laboratorijama u bh. entitetu Republika Srpska je u posljednja 24 sata izvršеnо tеstirаnjе 861 lаbоrаtоriјskоg uzоrkа, а nоvi virus kоrоnа pоtvrđеn је kоd 335 оsоbа. U istom vremenskom periodu, Institutu zа јаvnо zdrаvstvо RS-a priјаvljеnо је deset smrtnih slučајеvа.

U Brčko distriktu BiH registrovano je 111 novih slučajeva zaraze, a tri osobe su preminule.

Crna Gora: Najviše novozaraženih u Podgorici

Crna Gora u posljednja 24 sata bilježi novi rast broja novozaraženih korona viusom – 2.805 i jedan smrtni slučaj, saopštio je Institut za javno zdravlje.

Testirano je 7.795 uzoraka na novi korona virus. Najviše novozaraženih je u Podgorici – 1.176 osoba.

Udio novopozitivnih slučajeva u ukupnom broju testiranih je 35,98 posto.

Ukupan broj preminulih povezanih sa korona infekcijom od početka pandemije u Crnoj Gori je 2.423.

Ukupan broj trenutno aktivnih infekcija je 16.869.

Srbija: Još 7.488 zaraženih

U Srbiji je u posljednja 24 sata registrovano 25 preminulih.

U istom periodu potvrđeno je 7.488 novih slučajeva zaraze, a testirano je 25.516 uzoraka.

U bolnicama širom Srbije nalaze se 2.194 osobe, a na respiratoru ih je 74.

U Sloveniji više od 4.000 novozaraženih

U Sloveniji je u utorak potvrđeno više od 4.000 novozaraženih korona virusom, pa će zbog pogoršanja epidemijske situacije Vlada narednih dana odlučiti o eventualnom pooštravanju mjera, javlja Anadolija.

Zdravstveni stručnjaci upozoravaju da je samo tri puta u jednom danu do sada od početka pandemije u Sloveniji potvrđeno više od 4.000 infekcija.

Prema podacima, u utorak, prije više od sedmicu dana, potvrđeno je više od 2.000 novih slučajeva zaraze korona virusom, kada su epidemiolozi potvrdili 1.871 slučaj.

Jučer je ukupno potvrđeno više od 4.000, a samo tri puta u jednom danu – 3., 9. i 16. novembra 2021. godine potvrđeno je više od 4.000 infekcija.

Koronavirusna verzija omikrona brzo se širi među stanovništvom i prema procjeni stručnjaka, krajem ove ili početkom sljedeće sedmice bit će prevladavajuća verzija u Sloveniji.

Očekuje se da će Slovenija dostići vrhunac broja potvrđenih slučajeva zaraze u drugoj polovini januara, a u bolnicama u prvoj polovini februara. Posljednji podaci o stanju u slovenskim bolnicama još nisu poznati.

Zbog naglog porasta broja slučajeva zaraze, narednih dana će se povećati i broj naloženih karantina. To bi moglo paralizirati i najhitnije službe u zemlji, od prodavnica, vrtića, škola do zdravstvenih ustanova.

Stručna grupa se zalaže za mogućnost da se inače desetodnevni karantin s negativnim testom prekine nakon pet dana. Međutim, u Nacionalnom institutu za javno zdravlje (NIJZ) se ne slažu s mogućnošću skraćivanja karantina, ističući još uvijek uobičajenu verziju delte. Odluku Vlade treba očekivati ​​ovih dana.

Prema podacima NIJZ-a, do sada je jednom dozom vakcinisano 1.250.665 osoba, što je 59 posto stanovništva. Sa svim dozama vakcinisano je 1.191.057 osoba, što je 56,5 posto stanovništva. Prema posljednjim podacima, dopunsku dozu primilo je 470.847 osoba.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada