Schmidt: Sankcije logična posljedica Dodikovog destruktivnog pristupa

Sankcije su jedan od instrumenata koji se mogu koristiti da pokaže da se blokada države neće tolerisati, poručio je visoki predstavnik u BiH.

Dodik mora odgovoriti na mnoga teška pitanja, te se treba se vratiti racionalnom i odgovornom djelovanju, poručio je Schmidt (Fena)

Odluka SAD-a da uvrste na listu sankcija Milorada Dodika i jednu pravnu osobu koje se dovodi u vezu s njim, Alternativnu televiziju, u okviru nedavno objavljenog Izvršnog naloga za zapadni Balkan, a u svjetlu njihovog destabilizirajućeg djelovanja i korupcije, logična je posljedica destruktivnog i opasnog pristupa u vezi s njegovim neispunjavanjem osnovnih kriterija za odgovorno liderstvo, saopćeno je iz OHR-a.

Dodik mora odgovoriti na mnoga teška pitanja, te se treba se vratiti racionalnom i odgovornom djelovanju bez kršenja državnog Ustava i vladavine prava.

Kako je visoki predstavnik Christian Schmidt podvukao, ove sankcije su rezultat destabilizirajućeg djelovanja Dodika.

„Sankcije su jedan od instrumenata koje međunarodna zajednica može koristiti da pokaže da se blokada države neće tolerisati. Ako postoje političke nesuglasice, onda se one rješavaju kroz dijalog u institucijama BiH umjesto bizarnog i kontradiktornog monologa. Kako je dogovoreno s EU i međunarodnom zajednicom, ponuda ostaje na stolu da se na konstruktivan način radi s Parlamentom i dođe do rješenja zasnovanih na Ustavu i na Dejtonskom mirovnom sporazumu. Vladavina prava se mora poštovati; to je jednostavno tako“, naglasio je visoki predstavnik, prenijela je Fena.

‘Na stolu su i druge opcije’

Schmidt ponovo naglašava svoju opredijeljenost za konstruktivnu saradnju sa svima u BiH, ali jasno ističe da su na stolu i druge opcije. Pozdravio je i snažan signal u borbi protiv korupcije, što mora postati novo pravilo u BiH.

„Samo sa snažnim angažmanom u borbi protiv korupcije, BiH može ispuniti svoje težnje za članstvom u EU“, kazao je Schmidt.

Međunarodna zajednica je opredijeljena za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Svaki pokušaj podrivanja institucija BiH je neprihvatljiv, dodao je.

„Pozivam sve političare da djeluju razumno u interesu građana BiH i da počnu raditi na hitnim pitanjima s kojima se suočavaju građani kojima su izabrani da služe“, zaključio je.

Izvor: Agencije