Rekordan broj zaraženih u Francuskoj, Italiji, Turskoj, Švedskoj

Agencija Reuters spominje i rekordnih 8.587 novozaraženih u Hrvatskoj u srijedu, što je porast od 47 posto u odnosu na 5.845 dan ranije.

'Supersonični' rast u Francuskoj nastavit će se u narednim danima i nema naznaka o promjeni trenda, kazao je glasnogovornik francuske vlade (EPA)

Francuska, Italija, Turska i Švedska zabilježile su u srijedu rekordan broj slučajeva zaraze COVID-om 19, što je potaknuto zaraznijom, ali manje smrtonosnom, omikron varijantom COVID-a 19, piše Reuters a prenosi Hina.

Francuski ministar zdravstva Olivier Veran kazao je parlamentarcima u srijedu da je zabilježeno oko 335 hiljada slučajeva zaraze COVID-om 19, što je novi rekord.

“Supersonični” rast u Francuskoj nastavit će se u narednim danima i nema naznaka o promjeni trenda, kazao je glasnogovornik francuske vlade Gabriel Attal.

Broj umrlih s COVID-om u Francuskoj je u zadnjih 24 sata znosio 246, najviše od početka pandemije čime je ukupan broj umrlih dosegnuo 97.670.

Italija je pak zabilježila rekordnih 189.109 slučajeva zaraze u srijedu, a dan ranije potvrđeno je 170.844 slučaja zaraze, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Umrla je 231 osoba s COVID-om, a dan ranije njih 259 i od početka pandemije u Italiji je zabilježeno 138.276 smrtnih slučajeva te 6.76 milijuna zaraze.

U srijedu su u italijanskim bolnicama s COVID-om 19 bile hospitalizirane 13.364 osobe, što je porast u odnosu na 12.912 ranije.

Na intenzivnim je odjelima hospitalizirano 132 novih pacijenata, što je pad u odnosu na 153 u srijedu.

Broj pacijenata na odjelima za intenzivnu njegu povećao se s 1392 na 1428.

Dvostruke brojke

Turska je u srijedu potvrdila  66.467 novih slučajeva zaraze COVID-om 19, što je rekordan broj za tu zemlju, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Zabilježena su 143 smrtna slučaja.

Broj dnevno zaraženih u Turskoj više se nego udvostručio u nešto više od sedam dana.

“Usprkos rastu broja zaraženih zbog omikrona, nema zabrinjavajućeg porasta hospitalizacija”, objavio je na Twitteru ministar zdravstva Fahrettin Koca.

Osim Italije, Francuske i Turske Švedska je u utorak 4. januara potvrdila rekordan broj novozaraženih – 17.320

Agencija Reuters spominje i rekordnih 8.587 novozaraženih u Hrvatskoj u srijedu, što je porast od 47 posto u odnosu na 5.845 dan ranije.

Velika Britanija je u utorak prvi put imala više od 200.000 novih slučajeva, ali ona uz Izrael ipak mijenja politiku testiranja pošto se laboratoriji bore s nestašicom testova.

Broj zaraženih raste i u SAD-u.

Škole u SAD-u ipak ostaju otvorene

Sjedinjene Američke Države, koje su u ponedjeljak imale 1.080.211 zaraza, što je svjetski rekord, očuvat će škole otvorenim.

Sjedinjene Američke Države imaju alate potrebne da škole ostanu otvorene unatoč porastu slučajeva, rekao je koordinator odgovora na COVID-19 Bijele kuće Jeff Zients.

Kanada će povećati zalihe brzih testova na COVID-19 u deset pokrajina zbog brzog širenja omikron varijante, kazao je premijer Justin Trudeau.

Rio de Janeiro je pak otkazao drugu godinu za redom karneval, a gradske vlasti kažu da je karneval otkazan zbog porasta broja zaraženih i pojave omikron varijante.

Izvor: Agencije