Milanović: Nabavka američkog Bradley za Hrvatsku ima strateški i politički značaj

Ministar odbrane Mario Banožić rekao je da još ne može odgovoriti hoće li Hrvatska nabaviti borbena vozilima Bradley.

Hrvatska će i dalje razgovarati o Bradleyju, a možda i o nekom drugom oklopnom vozilu, rekao je ministar odbrane Mario Banožić (EPA)

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je u srijedu da ponuda Vlade SAD-a za opremanje Hrvatske vojske borbenim vozilima Bradley ima za Hrvatsku i strateški politički značaj, ustvrdivši da je Vlada mogla i morala odluku donijeti ranije, ne čekati do zadnjeg časa.

“Ova ponuda za Hrvatsku ima i strateški politički značaj. Ona bi omogućila nastavak vrlo uspješne obrambene suradnju sa zemljom koja ima jednu od najjačih oružanih snaga i najveću vojnu industriju u svijetu”, rekao je Milanović na konferenciji za novinare na temu modernizacije i opremanja Hrvatske kopnene vojske. Kaže da  Nacionalna garda Minesote koristi isti model Bradleya koji je ponuđen Hrvatskoj, piše Hina.

Milanović je ustvrdio da je Vlada mogla i morala odluku donijeti ranije, ne čekati do zadnjeg časa. Pri tome, kaže, trebalo je uvažiti mišljenja vojske i biti odlučniji. Sada Vlada mora odlučiti do kraja siječnja jer nakon toga ponuda više ne vrijedi, dodao je. “Ako se ta ponuda ne ostvari tražit ću odgovornost na verbalnoj razini ljudi koji su za to krivi”, dodao je.

Banožić: Tražimo odgovore na sva pitanja

Ministar odbrane Mario Banožić rekao je u srijedu vezano uz nabavku američkih oklopnih vozila Bradley, da dok Hrvatska ne bude imala jasne odgovore na sva pitanja ne može odgovoriti hoće li Hrvatska nabaviti ta vozila ili odustati od njih.

U izjavi novinarima uoči sjednice Vlade ministar odbrane Banožić naglasio je kako SAD-u nije cilj prodati Hrvatskoj nešto što joj ne treba, nego da ima snažnog saveznika.

Izrazio je uvjerenost da će se i dalje razgovarati o Bradleyju, a možda i o nekom drugom oklopnom vozilu.

Izvor: Agencije