Eric Nelson: Sankcije su upozorenje

Nastavit ćemo analizirati koje su dodatne sankcije neophodne, rekao je američki ambasador u Bosni i Hercegovini.

Destabilizirajuće djelovanje Dodika, njegova korumpiranost i podrivanje Dejtona, predstavljaju prijetnju stabilnosti BiH i cijelog regiona, rekao je Nelson (Fena)

Komentirajući sankcije Miloradu Dodiku i Alternativnoj televiziji, ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini Eric Nelson rekao je da destabilizirajuće djelovanje Dodika, njegova korumpiranost i podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, predstavljaju prijetnju stabilnosti Bosne i Hercegovine i cijelog regiona.

„Današnjim djelovanjem Ureda za kontrolu imovine u inostranstvu Ministarstva finansija SAD, koje predstavlja prvu primjenu proširene Izvršne uredbe 14033, ističe se posvećenost Bidenove administracije regionu zapadnog Balkana i pozivanju na odgovornost onih koji podrivaju Daytonski mirovni sporazum i učestvuju u koruptivnim aktivnostima“, rekao j Nelson.

„Pored toga, danas je Ministarstvo vanjskih poslova SAD (State Department) objavilo da bivšem predsjedniku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VTSV) Bosne i Hercegovine, Milanu Tegeltiji, te predsjedniku Pokreta demokratske akcije (PDA) i zastupniku u Parlamentarnoj skupštini, Mirsadu Kukiću, neće biti dozvoljen ulazak u SAD zbog njihove uključenosti u značajne koruptivne aktivnosti. Svojim djelovanjem Tegeltija i Kukić podrivali su vladavinu zakona i povjerenje javnosti u demokratske institucije vlasti i javne procese. Kao rezultat toga, oni su uvršteni na listu u skladu sa Poglavljem 7031(c) Zakona o aproprijacijama za programe Ministarstva vanjskih poslova SAD, inostrane operacije i srodne programe iz 2021.“, naveo je Nelsonprenosi Fena.

‘Besramna zloupotreba položaja’

Dodao je da su Dodik, Tegeltija i Kukić besramno zloupotrijebili svoj položaj za sopstveno bogaćenje, za bogaćenje svojih porodica i političkih istomišljenika, te mreža podrške koje koriste.

„U Bosni i Hercegovini, korupcija predstavlja egzistencijalnu prijetnju samoj strukturi države koja je izgrađivana tokom posljednjih dvadeset šest godina, kao i prijetnju euroatlantskoj budućnosti zemlje. Ono što je danas uradila Vlada SAD upozorenje je onima koji bi mogli biti prijetnja stabilnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine zbog ličnih ili političkih ciljeva. Nastavit ćemo analizirati koje su dodatne sankcije neophodne da bi se borilo protiv endemske korupcije koja podriva potencijal ove zemlje ili stavljati do znanja da aktivnosti poput usvajanja novog Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske jesu neprihvatljiv napad na državu i stabilnost zemlje“, naglasio je Nelson.

Američki ambasador upozorava da će Sjedinjene Države bez oklijevanja djelovati protiv onih koji se bave korupcijom, destabilizacijom i podjelama na račun građana BiH, kao i protiv onih koji omogućavaju ili pomažu ovakvo ponašanje sopstvenim aktivnostima i aktivnostima kompanija i poslovnih subjekata koje koriste.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada