Amerika uvela sankcije: Dodik ugrožava stabilnost BiH i regije

Dodik koristi svoj zvaničan položaj u BiH da akumulira lično bogatstvo kroz mito i druge oblike korupcije

Sjedinjene Američke Države proširile su listu sankcija koje se odnose na radnje koje se povezuju s korupcijom širom svijeta, a od danas se na listi nalaze Milorad Dodik i Alternativna televizija iz Banje Luke.

U objavi je navedeno da su sankcije uvedene zbog koruptivnih aktivnosti i kontinuiranih prijetnji stabilnosti i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

„Odluka je dio posvećenosti Bidenove administracije da drži odgovornim one koji, između ostalog, narušavaju stabilnosti regije Zapadnog Balkana kroz korupciju i prijetnje mirovnom sporazumu. Dodik narušava bh. institucije pozivajući na preuzimanje državnih nadležnosti i stvaranje paralelnih institucija u bh. entitetu Republika Srpska“, navodi se.

„Dalje, Dodik koristi svoj zvaničan položaj u BiH da akulumira lično bogatstvo kroz mito i druge oblike korupcije. Njegova etnonacionalistička retorika podjela odražava njegove napore da unaprijedi te političke ciljeve i odvrati pažnju od njegovih koruptivnih aktivnosti. Kumulativno, ove akcije ugrožavaju stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH i potkopavaju Dejtonski mirovni sporazum, čime riskiraju širu regionalnu nestabilnost“, dodaje se.

Blokada imovine u SAD-u

“Kao rezultat današnje akcije, sva imovina i interesi u imovini navedenih pojedinaca i entiteta koji se nalaze u SAD-u ili u posjedu ili pod kontrolom američkih osoba su blokirani i moraju se prijaviti Uredu za kontrolu inostrane imovine ministarstva finansija (OFAC). Osim toga, blokirani su i svi subjekti koji su u direktnom ili indirektnom vlasništvu od 50 posto ili više od strane jedne ili više sankcionisanih osoba. Osim ako nisu ovlaštene opštom ili posebnom dozvolom izdanom od strane OFAC-a ili izuzete, sve transakcije osoba iz SAD-a ili unutar (ili u tranzitu) SAD-a koje uključuju bilo kakvu imovinu ili interese u imovini određenih ili na drugi način sankcionisanih osoba općenito su zabranjene. Zabrane uključuju davanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od strane, ili u korist bilo koje blokirane osobe, ili primanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od bilo koje takve osobe”, navodi se.

Američki zvaničnici već neko vrijeme su najavljivali sankcije za pojedince iz Bosne i Hercegovine.

Američki izaslanik Gabriel Escobar je još u novembru rekao da su sankcije spremne i usmjerene na pojedince.

Ovo nije prvi put da se Dodik našao na američkoj listi za sankcije. Prvi put je bio 2016. godine zbog nepoštivanja odluka Ustavnog suda BiH, kada mu je uskraćena mogućnost putovanja u SAD.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik izjavio je ranije danas da najavljene američke sankcije prema bh. entitetu Republika Srpska i njemu lično nisu Sveto pismo, da na taj način oni, kako je naveo, pokazuju svoju nemoć, ali i da je indikativno da se ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković ponaša kao njihov portparol.

Turković je ranije danas najavila da će američke sankcije biti saopštene popodne, prenosi Tanjug.

Dodik je tim povodom rekao da nema namjeru aplicirati za američku vizu, kao i da to ne bi učinio ni kada bi mu rekli da će mu skinuti sankcije pod kojima je već godinama.

Dodik je u obraćanju novinarima u Banjoj Luci ponovo koristeći termin „muslimani“, rekavši da „muslimani i Amerikanci rade zajedno na sankcijama“.

Kada je Amerika u pitanju, kazao je Dodik, Amerikanci se ponašaju “arogantno” i da to, naveo je, “zadovoljava osobe poput ministrice vanjskih poslova BiH”.

‘Ministri se raduju sankcijama’

Rekao je i da ne može da zamisli zemlju u kojoj se, kako navodi, poput Turković, ministri raduju sankcijama za svoje građane.

“Krajnje je vreme da počnemo da imenujemo specijalne izaslanike da se bore protiv korupcije u Americi, ili Britaniji, da počnemo da mi njima uvodimo sankcije”, rekao je Dodik, uz napomenu da je to sarkazam.

Komentarisao je i najavljene proteste u Briselu i drugim evropski zemljama i Kanadi, koje organizuju Bošnjaci u dijaspori, i istakao: „Kada vidimo da muslimani organizuju proteste širom svijeta, važno je da pošaljemo poruku 9. januara”, rekao je Dodik, koji je ponovo pozvao građane entiteta Republika Srpska na proslavu neustavnog „dana republike“.

Govoreći o narednim koracima u smislu političkih aktivnosti, Dodik je rekao da u ovu godinu ulazi sa željom da Republici Srpskoj vrati ustavni položaj.

Kao glavni cilj je naveo povlačenje Zakon o negiranju genocida i odluke Ustavnog Suda BiH o poljoprivrednom zemljištu i šuma u bh. entitetu Republika Srpska, a u suprotnom se, poručio je, neće nikada vratiti u institucije BiH.

Izvor: Agencije