Dodik: Ako misle da će me ovako disciplinovati, grdno se varaju

Nisam izabran da zastupam američke, već interese naroda Republike Srpske, rekao je Dodik o američkim sankcijama.

Optužen sam za korupciju, a protiv mene se ne vodi krivični postupak, rekao je Dodik (Fena)

„Ako misle da će me ovako disciplinovati, grdno se varaju. Tek sada dobivam novi motiv da se borim za prava koja su nam oduzeta 26 godina“, izjavio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik, komentirajući sankcije koje mu je danas uveo SAD.

Dodik je sankcionisan zbog, kako je navedeno, korupcije i narušavanja sigurnosti BiH i regiona, a na crnoj listi su se našli i Alternativna televizija iz Banje Luke, bivši predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milan Tegeltija i predsjednik stranke PDA Mirsad Kukić.

„Možda prvo upada u oči vrijeme kada se ova odluka objavljuje, odnosno uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića. Istorijski gledano, mi smo kao narod bili napadnuti na velike praznike i znam da oni koji stoje iza ove odluke to znaju. Druga stvar koja mi pada na pamet je da je država koja se ponosi ljudskim pravima i slobodom medija sankcionisala medije. Ako ovo nije napad na slobodu izražavanja i na slobodnu riječ, onda ne znam šta je“, rekao je Dodik Srni.

‘Malo da me zaustave’

Dodik je istakao da je „treće što mu pada na pamet da je opet kažnjen, a da ne zna zašto“.

„Prvi put su rekli da ja kršim Dejton, a da nisu naveli čime sam prekršio Dejtonski sporazum. Sada sam, kako čujem, optužen i za korupciju, a protiv mene se ne vodi krivični postupak za korupciju ni u BiH ni bilo gdje u svijetu“, kazao je, prenosi Tanjug.

Naglasio je kako ne dovodi u pitanje ustavni poredak u BiH niti njezinu stabilnost, te da ostaje nejasno što su tvorci ovih sankcija mislili kada su ga odlučili ponovno kazniti.

„Odluka SAD-a da me ponovo sankcionišu došla je uoči obilježavanja 30. godišnjice postojanja Republike Srpske, što bi me, kako misle, pokolebati u borbi za prava Republike Srpske. Bojim se da je sve što su učinili malo da me zaustave, jer nisam izabran da zastupam američke, već interese naroda Republike Srpske. Dok god se budem bavio ovim poslom, tako će biti“, rekao je Dodik.

Izvor: Al Jazeera