COVID-19: U BiH prvi slučaj kombinacije korona virusa i gripe

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je registrirano 5.845, u Srbiji 5.224, u Sloveniji 3.393, a u BiH 899 novih slučajeva zaraze.

Nagli porast broja zaraženih stvorio je velike gužve ispred COVID ambulanti u Srbiji (Anadolija)

Radi naglog broja porasta broja zaraženih od korona virusa stvorile su se velike gužve ispred COVID ambulanti u mnogim dijelovima Beograda i Srbije.

Veliki broj ljudi čeka na testiranje i po nekoliko sati, a veći broj njih i ne stiže do ljekara, pa im se savetuje da ponovo dođu sljedećeg dana, javlja Anadolija.

U Srbiji su u posljednja 24 sata registrovana 5.224 nova slučaja zaraze, a testirano je 21.876 ljudi.

Preminulo je 19 osoba.

U bolnicama širom zemlje je 2.188 osoba, od kojih je 79 na respiratoru.

 Crna Gora: U dvije sedmice 450 posto više zaraženih

U Crnoj Gori je u posljednje dvije sedmice zabilježeno 450 posto više novozaraženih korona virusom, 14 posto manje hospitalizovanih i 11 posto manje preminulh, izjavio je direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore Igor Galić.

Galić je gostujući na televiziji Vijesti rekao da je transmisija virusa široko rasprostranjena, a da su Podgorica, Cetinje, Budva i Tivat najviše pogođeni korona virusom, prenosi Tanjug.

Istakao je i da podaci i kliničke slike ukazuju da je dominanatan omikron soj, kojeg karakterišu blaže kliničke slike, koštano mišićni problemi, osjećaj malaksalosti, simptomi koji liče običnoj prehladi.

Galić navodi i da ih trenutno brine kada se infekcija bude prenosila na stariju populaciju, kako će na njih djelovati i podsjetio da su osobe starije od 65 godina u velikom dijelu vakcinisane.

“Najveći procenat oboljelih je između 20 i 40 godina i pretpraznična i praznična veselja dala su rezultat u skoku oboljelih”, rekao je Galić.

Rast novozaraženih i u Sloveniji

Više od 3.000 novih zaraza korona virusom potvrđeno je u posljednja 24 sata u Sloveniji, tri puta više nego dan ranije i na nivou dnevnih zaraza s vrhunca četvrtog vala epidemije sredinom novembra prošle godine.

Sa 7.485 PCR testiranja otkriveno je 3.393 novozaraženih, uz udio pozitivnih testova od  45,3 posto, objavio je nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ), prenosi Hina.

Poređenja radi, prethodni dan je sa 2.282 PCR testiranja otkriveno 1008 infekcija, 44,2 posto testova je bilo pozitivnih.

Prema ocjeni NIJZ-a, u zemlji je trenutno  20.225 aktivnih zaraza, sedmodnevni prosjek novozaraženih je dnevno 1.747, a  14-dnevna incidencija 953.

Rast zaraza pripisuje se širenju omikron varijante, ali i većim okupljanjima i druženjima tijekom zadnjih blagdana.

Vlada analizira situaciju, no ove sedmice ne najavljuje nove restrikcije koje će se donositi ovisno o popunjenosti bolničkih kapaciteta.

U Banjoj Luci otkrivena flurona

U Bosni i Hercegovini u protekla 24 sata registrovano je 899 novih slučajeva zaraze korona virusom, dok su zabilježena 23 smrtna slučaja, prenosi Fena.

Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH u protekla 24 sata prijavljeno je ukupno 3.125 uzoraka, od čega su 683 pozitivna na SARS-CoV-2. U istom vremenskom periodu u Federaciji BiH prijavljeno je 20 smrtnih ishoda, dok je šest smrtnih ishoda prijavljeno retroaktivno.

U bh. entitetu Rеpublika Srpska su u pоsljеdnja 24 sata tеstirаna 474 lаbоrаtоriјskа uzоrkа, а nоvi virus kоrоnа pоtvrđеn је kоd 177 оsоbа. U istom vremenskom periodu, Institutu zа јаvnо zdrаvstvо RS-a priјаvljеnа su tri smrtnа slučаја.

U Brčko distriktu BiH je registrovano 39 novih slučajeva zaraze virusom korona, od 146 testiranih uzoraka, navedeno je na stranici Vlade Brčko Distrikta.

Nakon Hrvatske, i u BiH je danas registrovan prvi slučaj flurone, kombinovane infekcije virusom sezonskog gripa i korona virusom.

Prvi slučaj zabilježen je u Kliničkom centru u Banjoj Luci, kod pacijenta koji je hospitalizovan u toj bolničkoj ustanovi, a riječ je o pacijentu rođenom 2000.

“Pacijent je trenutno svjestan i hemodinamski i respiratorno stabilan”, saopšteno je iz UKC Banja Luka.

Ovo je potvrda cirkulacije oba virusa u populaciji, te mogućnosti nastanka istovremene infekcije izazvane virusom influence i SARS-CoV-2, slično kao što je već potvrđeno u drugim zemljama.

U Hrvatskoj 5.845 novih slučajeva zaraze

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 5.845 novih slučajeva korona virusa, a umrlo je 46 osoba, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Trenutno je 28.889 aktivnih slučajeva, prenosi Hina.

Među njima je 1.817 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 233 pacijenta.

U samoizolaciji je trenutno 16.715 osoba. U posljednja 24 sata testirano je 15.408 osoba.

S. Makedonija: Devet zaraženih omikron sojem

U Sjevernoj Makedoniji utvrđeno je 1.197 novih slučajeva korona virusa.

Preminulo je 12 osoba, javila je Milka Smilevska, reporterka Al Jazeere iz Skoplja.

U zemlji je 5.700 aktivnih slučajeva.

Danas  je varijanta omikron potvrđena još kod devet pacijenata.

Osmero je iz Skoplja, a jedan iz Kočana.

Prvi slučaj omikron soja korona virusa u Sjevernoj Makedoniji otkriven je prije desetak dana.

Na Kosovu 108 novozaraženih

Na Kosovu je zavilježeno 108 novih slučajeva korona virusa.

Kako je navedeno na stranici Ministarstva zdravlja Kosova na Facebooku, testirano je 6.169 uzoraka.

Trenutno je na Kosovu aktivno 637 slučajeva, prenio je Tanjug.

U prethodnom danu data je 2.161 doza vakcine, a od početka vakcinacije 1.677.000 doza.

Dvije doze do sada je primilo 784.166 osoba.

 

Izvor: Agencije