Cijene hrane u S. Makedoniji ostaju zamrznute

Interventna mjera na tržištu, koja je počela da se primjenjuje 6. decembra 2021. godine, produžena je do kraja februara.

Vlada Dimitra Kovačevskog odlučila je da za jedan mjesec produži važenje mjere za ograničavanje najviših cijena osnovnih prehrambenih proizvoda, na nivou koje su imale 1. decembra prošle godine (EPA)

Cijene osnovnih prehrambenih proizvoda u Sjevernoj Makedoniji ostaju “zamrznute” do kraja februara, odlučila je vlada u Skoplju.

Kako se navodi u saopštenju, Vlada Dimitra Kovačevskog odlučila je da za jedan mjesec produži važenje mjere za ograničavanje najviših cijena osnovnih prehrambenih proizvoda, na nivou koje su imale 1. decembra prošle godine, prenosi Beta.

“Ova interventna mjera na tržištu, koja je počela da se primjenjuje 6. decembra 2021, produžena je do 28. februara 2022”, precizira se.

‘Zamrzavanje’ cijena

Vlada Sjeverne Makedonije je u decembru prošle godine “zamrznula” cijene hljeba, šećera, brašna tip 400, suncokretovog ulja, trajnog mlijeka sa 2,8  posto, 3,2  posto i 3,5  posto masnoće, svježeg mesa i suhomesnatih proizvoda, sira, riže, jaja i tjestenine.

Tadašnjom odlukom ograničavanje cijena tih prehrambenih proizvoda trebalo je da se primjenjuju do kraja januara ove godine, sa “mogućnošću produženja ako situacija na tržištu to i dalje bude zahtijevala”.

Izvor: Agencije