Unija uložila 250 miliona eura u medije i civilno društvo na Balkanu

Medijski pluralizam je fundamentalan za demokratsko društvo i ključan za dobro informisanje i odlučivanje građana, poručila je glasnogovornica Evropske komisije.

Ana Pisonero je izrazila nadu da će zemlja Zapadnog Balkana nastaviti raditi na medijskom pluralizmu (EPA)

Evropska unija je u prethodnom periodu za civilno društvo i medijski pluralizam na Zapadnom Balkanu izdvojila 250 miliona eura, izjavila je glasnogovornica Evropske komisije Ana Pisonero.

Nije komentirala konstataciju nezavisne novinarke Katarine Fiore o “pristrasnosti medijske scene u Srbiji pred predstojeće izbore”, već je navela očekivanja EK-a da će izbori u Srbiji biti “slobodni, fer i da će svi na njima učestvovati”, prenosi Tanjug.

“Delegacija Evropskog parlamenta je upravo u Beogradu i mi podržavamo njihov rad na jačanju povjeranja u sljedeće izborne procese u zemlji. Važno da Srbija nastavi primjenjivati preporuke izborne posmatračke OSCE misije i isprati preporuke misije EP-a”, rekla je Pisonero.

Važnost medijskog pluralizma

Na pitanje o radu EK-a s nezavisnim medijima u Srbiji, podsjeća da je medijie i civilno društvo u regiji EK podržao sa 250 miliona eura.

“Medijski pluralizam je fundamentalan za demokratsko društvo i ključan za dobro informiranje i odlučivanje građana. Očekuje da će na tome dalje da se radi, ne samo na Zapadnom Balkanu, već i šire”, poručila je Pisonero.

Tokom konferencije za novinare u četvrta u EK-u, novinarka Fiore je konstatirala da Srbija ima “destabilirajuću ulogu u regiji”, između ostalog i zbog navoda EP-a o “velikim izdvajanjima za vojsku” .

Na to joj je je iz EK-a odgovoreno da je uskalađivanje Srbije s vanjskom i sigurnosnom politikom u porastu i da se očekuje da zemlja konkretnim akcijama nastavi u tom pravcu.

Izvor: Agencije