Plenković: Milanovićevi istupi ruše ugled Hrvatske

Izjave predsjednika Republike u suprotnosti su s vanjskopolitičkim, principijelnim stavovima Vlade, rekao je premijer Hrvatske.

Andrej Plenković se ograđuje od izjava Zorana Milanovića (Slavko Midžor / Pixsell)

Premijer Hrvatske Andrej Plenković prozvao je u četvrtak predsjednika države Zorana Milanovića da ruši ugled i vjerodostojnost Hrvatske i dodao da se Vlada ograđuje od njegovih stavova o situaciji u Ukrajini.

Milanovićeve izjave su “reputacijski štetne za Hrvatsku i sramotne”, rekao je Plenković na sjednici Vlade u Zagrebu, prenosi Hina.

“Dovode do velikog razočaranja, rekao bih snebivanja, naših partnera, od Sjedinjenih Američkih Država do članica NATO-a, članica Europske unije, naših susjednih zemalja”, nastavio je.

Plenković je dodao da će, kako se čini, svaki ozbiljniji ambasador biti pozvan na razgovor zbog Milanovićevih izjava.

“To je loše, to je skandalozno, to ruši reputaciju i kredibilitet Hrvatske. U potpunosti je u suprotnosti s vanjskopolitičkim, principijelnim stavovima Vlade. Ne samo kad je riječ o Ukrajini, nego o nizu drugih zemalja”, rekao je Plenković.

Milanović: Ukrajini nije mjesto u NATO-u

Ukrajinsko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u srijedu na razgovor hrvatsku ambasadoricu u Kijevu Anicu Džamić kako bi protestiralo protiv Milanovićevih izjava, dok su te izjave pozitivno odjeknule u Rusiji.

Milanović je kazao da se Hrvatska ni na koji način neće upletati u krizu dođe li do njene eskalacije i da ondje neće imati svoje vojnike.

Istakao je da Ukrajini nije mjesto u NATO-u i da je Evropska unija potaknula “državni udar” u Ukrajini, kojim je 2014. godine zbačen proruski predsjednik Viktor Janukovič.

Plenković je ponovio da je stav hrvatske Vlade “poštivanje teritorijalne cjelovitosti Ukrajine, poštivanje načela međunarodnog prava, zalaganje za mir, za deeskalaciju sukoba, smanjivanje tenzija i pridonošenje naporima međunarodne zajednice, bilo da je to kroz različite formate koji postoje, kroz naše aktivnosti u NATO-u, u EU ili u drugim organizacijama”.

Vlada se ograđuje od izjava predsjednika

Demantirao je da se razmatra slanje vojnika u Ukrajinu, rekavši da to nije na dnevnom redu ni u jednoj međunarodnoj organizaciji.

Tvrdi da je to “nepostojeća tema” i ogradio se od predsjednikovih izjava.

“Od zbunjivanja javnosti do skandaliziranja našeg međunarodnog i vanjskopolitičkog položaja, mi se u potpunosti ograđujemo, kao Vlada, i nikako nemamo veze s tim stavovima koje je iznio predsjednik Republike i koje on treba objašnjavati hrvatskoj javnosti, a ne mi”, dodao je Plenković.

Iako je nagomilala vojne snage blizu ukrajinske granice, Rusija uporno ponavlja da ne planira napad na Ukrajinu.

SAD, NATO te Francuska i Njemačka kroz “normandijski format” nastoje riješiti krizu diplomatskim putem.

Izvor: Agencije