Nastavljeni razgovori o izbornoj reformi u Bosni i Hercegovini

Deegacije danas putuju u Neum, gdje će biti nastavljeni razgovori o izmjenana Izbornog zakona.

Palmer i Eichhorst razgovarali su sa članovima Interresorne radne grupe za izmjenu Izbornog zakona BiH (Fena)

U Sarajevu su danas nastavljeni razgovori međunarodnih predstavnika o reformi Izbornog zakona u BiH.

Razgovori Matthewa Palmera, američkog izaslanika za izbornu reformu u BiH i Angeline Eichhorst, predstavnice Evropske službe za vanjske poslove, nastavljeni su sa članovima Interresorne radne grupe za izmjenu Izbornog zakona Bosne i Hercegovine u zgradi Parlamentarne skupštine BiH, javlja Tanjug.

Nova runda razgovora nakon praznične pauze započeta je jučer sa članovima kolegijuma oba doma Parlamenta BiH.

Sastanku su prisustvovali i šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU-a u BiH ambasador Johann Sattler te šefica Misije OSCE-a u BiH ambasadorica Kathleen Kavalec.

“Na sastanku su predstavnici EEAS, SAD-a, Misije OSCE-a u BiH i Delegacije EU u BiH iznijeli zahtjev da se prije nastavka razgovora o izmjenama izbornog zakonodavstva koji je zakazan za sutra u Neumu analizira predloženi tekst izmjena koji je dostavljen i članovima Radne grupe”, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH, preijela je Anadolija.

Dodaje se da je kako je danas rečeno da je riječ o dokumentu u kojem su predstavnici međunarodnih institucija nastojali da na jednom mjestu objedine sve iznesene ideje. U njihovim obraćanjima istaknuto je da je cilj jačanje integriteta izbornog procesa koje bi doprinijelo približavanju BiH evropskim demokratskim standardima i eurointegracijama.

Nastavak u Neumu

“Konstatirano je da je povjerenje javnosti u izborni proces oslabilo i da je nužno da se on učini pravičnim, transparentnim i odgovornim kao i da se izbroji svaki glas birača. Vrijeme je, rečeno je danas, da se utvrdi paket izmjena koji bi blagovremeno bio predstavljen građanima a primjenjivao bi se i na izborima u oktobru i u narednom periodu”, navodi se u saopštenju.

Članovi Radne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva Parlamentarne skupštine BiH iznijeli su prve reakcije na ponuđeni prijedlog zakonskih izmjena, a ostavljen je prostor da se konkretnije primjedbe i sugestije iznesu tokom nastavka razgovora. Izraženo je i opredijeljenje da Radna grupa po potrebi intenzivira rad kako bi posao izmjena izbornog zakonodavstva bio okočan na vrijeme i svakako prije raspisivanja općih izbora.

Palmer i Eichhorst jučer su o izbornom zakonodavstvu razgovarali sa političkim predstavnicima Republike Srpske Miloradom Dodikom, Petrom Ðokićem, Nedeljkom Čubrilovićem i Nenadom Stevandićem.

Sastanak je održan i sa opozicijom iz bh. entiteta Republika Srpska, a dan je završen razgovorom sa Bakirom Izetbegovićem, liderom SDA i Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ-a.

Delegacije danas putuju u Neum, gdje će nastaviti razgovore.

Izvor: Agencije