Grmoja: Sud traži skidanje imuniteta Gordanu Grlić Radmanu

Radi se o krivičnom postupku povezanim sa prevarama u ambasadama Hrvatske u Australiji i SAD-u.

Skidanje imuniteta potrebno je da bi se krivični postupak mogao nastaviti (Pixsell)

Zastupnik opozicionog Mosta Nikola Grmoja objavio je na svom profilu na Facebooku da je stigao zahtjev suda za skidanje imuniteta šefu hrvatske diplomatije Gordanu Grlić Radmanu zbog navodne korupcije u ambasadama u Australiji i SAD.

„(Andrej) Plenković u novom problemu – stigao mu je zahtjev za skidanje imuniteta Grlić Radmanu, zbog korupcije”, napisao je Grmoja, prenio je Tanjug.

Dodao je i da je istražni sudija Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić potvrdio rješenjem da je potrebno ukinuti imunitet ministru Gordanu Grlić Radmanu da bi se mogao nastaviti krivični postupak povezan sa prevarama u ambasadama u Australiji i SAD-u.

‘Plenković sakriva zahtjev o imunitetu’

Grmoja podsjeća da je Plenković imunitet članova vlade prije dvije godine nazvao ”reliktom prošlosti” čije je ukidanje tada najavio, a sada već sedmicama skriva u ladici zahtjev o imunitetu Grlića Radmana.

Hina piše da je USKOK odbacio prijavu protiv ministra Grlića Radmana zbog korupcije u tim ambasadama, no umjesto Državnog odvjetništva krivični progon želi nastaviti uposlenik Ministarstva vanjskih poslova Damir Sabljak.

„Imunitet članova vlade ćemo ukinuti po hitnom postupku nakon rušenja s vlasti koruptivne Organizacije čije održavanje servisiraju šefice DORH-a i USKOK-a koje su se razotkrile s lažnim iskazima o skrivanju dokumenata od pravosuđa Europske unije u slučaju HDZ-ove ministarke Žalac”, napisao je Grmoja.

 

Izvor: Agencije