Ukrajina pozvala na razgovor ambasadoricu Hrvatske zbog Milanovićevih izjava

Izjave Zorana Milanovića ponavljaju ruske propagandne narative, saopćila je ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjavama naljutio Ukrajinu usred visokih tenzija na ukrajinsko-ruskoj granici (Marko Lukunic/PIXSELL)

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine pozvalo je na razgovor ambasadoricu Hrvatske u Ukrajini Anicu Džamić, nakon izjava hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića o situaciji u toj zemlji, a zbog čega se ukrajinskim kolegama i građanima izvinio i hrvatski premijer Andrej Plenković.

“Prenesen joj je [ambasadorici Džamić] stav o rezolutnoj neprihvatljivosti izjava predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića o državi Ukrajini“, saopćila je ukrajinska ambasada u Zagrebu.

„Naglašeno je da izjave Zorana Milanovića o događajima Revolucije vrijeđaju osjećaje Ukrajinaca i stranih državljana koji su dali svoje živote za evropsku budućnost Ukrajine. Izraženo je duboko razočaranje izjavom hrvatskog predsjednika o članstvu Ukrajine u NATO-u i neprimjerenosti pomoći našoj zemlji u vrijeme ruske agresije. Naglašeno je da je spomenuto u naročitoj kontradiktornosti s općeljudskim vrijednostima, s obzirom na gorko ratno iskustvo hrvatskog naroda”.

Milanović je ranije u utorak rekao da je “Ukrajina i dalje jedna od najkorumpiranijih zemalja na svijetu, da ekonomski stagnira i nije dobila ništa od EU-a”. Također je rekao da Hrvatska “nema ništa” sa sukobom u Ukrajini i da će, dođe li do oružanog sukoba te zemlje sa Rusijom, Hrvatska povući sve “do zadnjeg vojnika“.

‘Iskazao je prijezir i nezahvalnost’

Prema navodima hrvatskih medija, poruke predsjednika Milanovića u Ukrajini su shvatili kao nezahvalnost za pomoć koju su Ukrajina i Ukrajinci pružili Hrvatskoj u njenoj borbi za neovisnost, kao i u borbi protiv razornih požara prošle godine.

Istovremeno, uvjereni su da je ta nezahvalnost Milanovićeva lična i da se ne proteže na hrvatski narod „s kojim nas spaja prijateljstvo i međusobno poštovanje“.

„Izjave Zorana Milanovića ponavljaju ruske propagandne narative, ne odgovaraju dosljednom službenom stajalištu Hrvatske u podršci suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine, nanose štetu bilateralnim odnosima i potkopavaju jedinstvo EU i NATO-a suočenih s aktualnim sigurnosnim prijetnjama u Evropi“, navodi se u saopćenju.

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine zahtijeva javno opovrgavanje izjava predsjednika Hrvatske i njihovo neponavljanje ubuduće. Ambasador Ukrajine također će poslati odgovarajuću notu u Zagreb.

„Ukrajina visoko cijeni prijateljske i partnerske odnose s Hrvatskom, koji se uspješno razvijaju između vlada dvije zemalja, te računa na kontinuiranu podršku Hrvatske, posebno na putu evropskih i euroatlantskih integracija naše zemlje”, stoji u saopćenju.

Izvor: Agencije