Zajednička sjednica vlada S. Makedonije i Bugarske

Počele su s radom radne grupe za ekonomiju, infrastrukturu, evropske integracije i kulturu.

U idućih pola godine očekuje se napredak kako bi se uspostavila bolja saradnja i povjerenje između dvije države (Al Jazeera)

Vlade Bugarske i Sjeverne Makedonije u Sofiji održavaju zajedničku sjednicu, na kojoj su potpisani bilateralni dogovori o poljoprivredi, poticaju poduzetništva i željezničkog povezivanja Sofije i Skoplja.

Počele su s radom radne grupe za ekonomiju, infrastrukturu, evropske integracije i kulturu, koje vode ministri iz obje vlade.

U idućih pola godine očekuje se da pokažu napredak u spomenutim područjima, kako bi se uspostavila bolja saradnja i povjerenje između dvije države.

“Vjerujem da dijalog i konstruktivni rad može zamijeniti nacionalizam, govor mržnje i diskriminaciju. Pokazat će da s obje strane postoje ljudi koji žele dobrosusjedske odnose posvećenim radom i ispunjenjem jasnih ciljeva. Građani i u Bugarskoj i u Sjevernoj Makedoniji očekuju realne rezultate, a ne samo političku retoriku“, rekao je premijer Bugarske Kiril Petkov.

‘Očekujemo jačanje saradnje’

Dimitar Kočevski, premijer Sjeverne Makedonije rekao je da će dvije zemlje „pokazati Evropi da se na Balkanu može sarađivati i predstavljati primjer uspješnosti u regiji“.

„Očekujemo povećanje ekonomske, kulturne i obrazovne saradnje dvije države. I ja i kolega Kiril radimo u okviru rokova na realizaciji dogovorenog. Zato, zajedničkom posvećenošću, očekujem da bar jednom sedmično radne grupe informišu o napretku, kako bi građane Bugarske i Sjeverne Makedonije učinili sretnim“, rekao je.

Izvor: Al Jazeera