Le Drian: Zabrinjava kriza u Bosni i Hercegovini

Završetak izborne i ustavne reforme prije zadanog roka mogao bi zagarantirati legitimno predstavljanje svih komponenti BiH, kaže francuski šef diplomatije.

Jean-Yves Le Drian: Francusko Predsjedništvo Evropskom unijom planira biti aktivno u promoviranju dijaloga u svrhu smirivanja napetosti (EPA)

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian izjavio je u utorak da je politička kriza u Bosni i Hercegovini zabrinjavajuća i da Francuska osuđuje institucionalnu blokadu u toj zemlji.

“Završetak izborne i ustavne reforme prije zadanog roka mogao bi zagarantirati legitimno predstavljanje svih komponenti Bosne i Hercegovine. Posvetit ćemo veliku pažnju ovom pitanju jer je važno”, kazao je on na sjednici Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta, prenosi Hina.

Unija je zainteresirana za Zapadni Balkan

Rekao je da francusko Predsjedništvo EU-om, koje traje do 30. juna ove godine, planira biti aktivno u promoviranju dijaloga u svrhu smirivanja napetosti.

Le Drian je rekao da je EU zainteresiran za Zapadni Balkan i da iščekuje predstojeći samit EU-a o Zapadnom Balkanu, koji je planiran za vrijeme francuskog predsjedanja Vijećem EU-a.

Naglasio je i važnost osiguravanja jasne i nedvosmislene budućnosti državama u okruženju na temelju nove metodologije, koja je usvojena prije dvije godine.

Izvor: Agencije