Komšić: Susjedi ugrožavaju BiH namećući etničke podjele

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine optužio je susjedne države da se miješaju u unutrašnje stvari njegove zemlje i podržavaju koncepte koji vode učvršćenju etničkih podjela.

Željko Komšić: Sadašnji Ustav BiH, nametnut Dejtonskim sporazumom, odavno je trebalo reformirati (EPA)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić optužio je u utorak susjedne države da se miješaju u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine i podržavaju koncepte koji vode učvršćenju etničkih podjela ne bi li tako zadržale kontrolu nad ključnim resursima koje ima Bosna i Hercegovna.

Takve teze iznio je pred zastupnicima Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, okupljenima u Strasbourgu, a govorio im je videovezom iz Sarajeva, jer nije mogao putovati nakon što mu je potvrđena zaraza korona virusom, prenosi Hina.

Za susjedne države, koje nije direktno imenovao, Komšić je ustvrdio kako “upadaju u politički sistem Bosne i Hercegovine” i preko svojih satelita u njoj nastoje kontrolirati resurse.

Dokaz toj tvrdnji vidi u činjenici da do danas nisu riješena pitanja kopnene i morske granice, čime je aludirao na Hrvatsku i Srbiju.

‘Uspostavljanje tri totalitarna etnička sistema’

“Susjedne zemlje negiraju bosanskohercegovačku naciju nastojeći iskoristiti etničke identitete u mojoj zemlji u njihovu korist”, kazao je Komšić.

Pozvao je zastupnike u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope da se usprotive zahtjevima za izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine kojima bi se jačao koncept konstitutivnih naroda u ovoj zemlji, a podrže rješenja koja bi jačala ulogu građanina-pojedinca kao nositelja suvereniteta.

Komšićev je zaključak kako sistem temeljen na etničkoj pripadnosti zapravo uspostavlja tri totalitarna etnička sistema, a sve je to samo krinka za kontrolu resursa.

Kazao je kako je sadašnji Ustav Bosne i Hercegovine nametnut Dejtonskim sporazumom odavno trebalo reformirati, ali ne na način koji bi jačao dalje etničke podjele nego ih eliminirao, baš kao što je trebalo eliminirati i koncepte etničkog glasanja, odnosno mehanizme kojima manjina može blokirati volju političke većine u Bosni i Hercegovini kroz domove naroda.

“Ovdje se radi o zloupotrebi prava ‘konstitutivnih naroda’ radi sprečavanja Bosne i Hercegovine da postane dio civilizirane zajednice evropskih parlamentarnih demokratija kako moja zemlja nikada ne bi mogla postati članica Evropske unije. Takve politike imaju namjeru od moje zemlje napraviti teritorij nad kojim će utjecaj imati strani režimi”, rekao je Komšić.

Tvrdi kako je najvažnije pitanje provedba pet presuda Evropskog suda za ljudska prava kojima je potvrđena diskriminacija građana Bosne i Hercegovine po etničkoj pripadnosti ili mjestu prebivališta.

‘Žele ostvariti svoje ratne ciljeve’

Dodao je kako se to ne može riješiti uspostavom nekog novog izbornog sistema, koji bi donio još veću diskriminaciju, jer bi uspostavio nejednaku vrijednost glasa.

Susjedne je zemlje optužio da takva diskriminatorna rješenja podržavaju ne bi li same ostvarile svoje “ratne ciljeve”.

“Njihova namjera ogleda se u dva aspekta. Prvi da kroz izmjene Ustava Izbornog zakona Bosne i Hercegovine kreiraju takav sistem u kojem će te susjedne zemlje imati ‘zlatnu dionicu’ ili ključnu riječ u donošenju svih odluka u Bosni i Hercegovini, a time i potpunu kontrolu nad mojom zemljom. Takve namjere lako ćete prepoznati svaki put kada oni govore o konstitutivnosti naroda ili u frazi da će prihvatiti sve što se tri etničke zajednice dogovore”, kazao je Komšić.

Pozvao je Vijeće Evrope da uskrati podršku takvim planovima i odbije svaki razgovor o njima.

Izvor: Agencije